Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ ЧЕСТИТАО ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ ДОБИЈАЊЕ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА КЊИЖЕВНОСТ

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић честитао је Петеру Хандкеу избор за лауреата најпрестижније Нобелове награде за књижевност за 2019. годину.

„Српски народ, коме сте толико пута исказали наклоност и саосећање у страдалним и тешким тренуцима, дели радост због Вашег међународног успеха и изражава понос што за великог пријатеља има књижевника који је својим писањем храбро превазилазио границе наметнутих цензура и деловањем у јавности штитио исконске вредности истине и правде“, навео је Поповић.

Поповић је подсетио да се Хандке у више наврата залагао против пребацивања кривице само на српску страну од стране заговарача једине званичне истине о ратовима на простору бивше Југославије.

„Док су други пласирањем неистинитих и лажних информација чинили све да се страдање српског народа на простору Балкана деведестих умножи и кулминира страховитим чином бомбардовања недужних српских цивила, Хандке је храбро својим поетским језиком бранио истину од лажи, добро од зла, а Србију од срамне политике великих моћника“, каже Поповић.

Он је подсетио да је истинољубиви Хандке својевремено одбио да прими књижевна признања, као и новчана средства својих сународника, а све у знак пријатељства са српским народом, коме, како истиче, дугујемо доста.

„Када човек остане доследан себи, онда он бива вишеструко награђен. Његова храбра одлучност да стане у одбрану српског интегритета учинила га је нашим вечним пријатељем и зато је Хандкеово признање велика радост и за нашу земљу“, рекао је Поповић.

Поповић је изразио захвалност добитнику овогодишње Нобелове награде за књижевност и због тога што је увек у својим обраћањима истицао значај наше свете земље Косова, напомињући да су страдања Срба трагедије без разлога.

„Уважени господине Хандке, хвала Вам на истрајној одлуци да будете на страни истине и правде. Желим Вам да Ваше књижевно стваралаштво буде овенчано непролазним трајањем“, закључио је Поповић.

Опције за дељење поста