Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ У ЛАСЕР ЦЕНТРУ У СЕГЕДИНУ: ШАНСА ЗА СРПСКЕ ИНЖЕЊЕРЕ

Председник Српске народне партије и министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић обишао је центар за ласерска истраживања „ЕЛИ-АЛПС“ у Сегедину, који је један од највећих истраживачких и развојних пројеката у Европи и поручио да ће и српски стручњаци имати могућност да у њему раде.

Ласерски истраживачки центар министар Поповић је обишао са мађарским колегом Ласлом Палковичем, са којим је, каже, разговарао о сарадњи српских и мађарских стручњака који се баве ласерским технологијама.

„Договорио сам се са мојим колегом да ћемо развити сарадњу наших стручњака и експерата који се баве ласерским технологијама у свим областима, од машиноградње, аутомобилске индустрије, војне индустрије, биотехнологија, најновијих технологија везаних за нуклеарна истраживања, медицину, и за све остале гране где се користе ласери. Сигуран сам да ћемо ускоро имати могућност да наши стручњаци раде у овом центру“, рекао је Поповић.

Министар наводи да је тај центар у Сегедину најмодернији и највећи ласерски центар у Европи, који је Европска унија финансирала са 400 милиона евра.

Европска унија је у тај пројекат укупно уложила милијарду евра, а осталих 600 милиона евра наменила је за изградњу још два слична центра у Румунији и Чешкој.

Министар Палкович каже да су тема њиховог разговора била и нуклеарна истраживања, која је, додаје, важна тема за обе државе и од користи за читаво друштво.

Навео је и да је центар у Сегедину направљен као кориснички центар, где научници и остали стручњаци који имају неки пројекат могу да користе ресурсе центра и тестирају своје идеје.

Палкович је казао да је у простору тог центра физичар Жерар Муру применио свој ласерски концепт за који је прошле године добио Нобелову награду за ласерску иновацију.

Жерар Муру и његова колегиница Дона Стрикланд су тим конептом отворили пут ка најкраћим и најинтензивнијим ласерским импулсима које је створило човечанство.

„ЕЛИ-АЛПС“(Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) је центар за ласерска истраживања у Сегедину и део је највећег истраживачког и развојног пројекта не само у Мађарској, већ и у Европи.

У њему се производи највећи број ласерских импулса на свету, који су истовремено и најкраћи, што омогућава проучавање атомских процеса у молекулима.

Основна идеја пројекта јесте да широм света испоручује ласерске импулсе и друге изворе светлости.

Истраживања института усмерена су на физику, биологију, хемију, медицину и боље познавање материја и молекула.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста