Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ У КИНЕСКОЈ ”СИЛИЦИЈУМСКОЈ ДОЛИНИ”

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, започиње данас четвородневну посету провинцији Шенжен у Народној Републици Кини, где ће у граду Шенжену учествовати на 21. Кинеском сајму нових технологија и одржати билатерални састанак са министром науке и технологије НР Кине, Вангом Џигангом.

Поповић ће имати и радне састанке са представницима Владе Шенжена на којима ће разговарати о будућој сарадњи ове провинције и Републике Србије у области иновација.

”На листи 30 најиновативнијих градова у Кини, према рангирању кинеског Форбса, град Шенжен се налази на првом месту. Овај град називају и кинеском Силицијумском долином. Желимо да привучемо инвестиције из провинције Шенжен у Србију, али и да отворимо нова поља сарадње са кинеским партнерима када су у питању иновације и нове технологије”, рекао је уочи посете министар Поповић.

Поповић је био члан српске државне делегације која се пре два дана вратила из посете Кини, а коју је предводила премијерка Ана Брнабић. ”Колико је Србија поштована у Кини показује част која је указана нашој делегацији да се састане са председником Кине Си Ђинпингом. На овом састанку потврђени су најбољи билатерални односи и челично пријатељство између наше две земље. Кина види Србију као важног партнера у оквиру иницијативе ”Појас и пут” и спремна је да са нама гради најбоље односе у будућности”, истакао је Поповић.

Он је истакао да Србија треба у већој мери да се окрене развоју економске сарадње са Кином, посебно када је у питању развој економије заснован на иновацијама и новим технологијама.

Министар Поповић ће током боравка у Шенжену посетити седиште једне од водећих кинеских технолошких компанија Хуавеи, као и компанију БИД, која је лидер у производњи батерија и електричних аутомобила у Кини.

Опције за дељење поста