Srpska narodna partija

Поповић: Срби не прихватају ултиматуме, Вучић ће заштити српске интересе у Вашингтону

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изразио је уверење да ће председник Републике Србије Александар Вучић током разговора у Вашингтону заштити српске националне и државне интересе по питању Косова у складу са Уставом Републике Србије. 

Поповић је нагласио да Србија, као и свака суверена држава, има свој Устав по којем је Косово саставни и неотуђиви део Србије, а уз то, Србија, као пуноправни члан међународне заједнице, поштује Резолуцију 1244 СБ УН која потврђује територијални интегритет Србије по питању Косова.

„Ако је наше државно руководство спремно за разговоре, то не значи да је слабо, нити да му можете гурати на сто готова решења која понижавају Србију“, рекао је Поповић.

Министар је истакао да Срби никада нису прихватали ултиматуме и да то није начин за вођење дијалога који треба да допринесе остварењу напретка у решавању важних економских питања за Србе и Албанце на Косову.

Он је навео да је економска сарадња и раст запослености најважнији предуслов за очување мира и стабилности на Косову и да у том смислу снажно подржава активности председника Вучићa током разговора са представницима привремених органа из Приштине у Вашингтону.

Поповић је указао да су разговори у Вашингтону добра прилика да Србија потврди своје власништво над имовином на Косову. 

Према речима министра, власништво над имовином сматра се универзалним и неприкосновеним правом у сваком уређеном друштву и зато Србија треба да инститира на заштити права својине на Косову где је наша држава у последњих шест деценија уложила више од 17 милијарди долара.

Опције за дељење поста