Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: СРБИЈА И БУГАРСКА ТЕЖЕ РАЗВОЈУ ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА

Председник Српске народне партије и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас у Софији да се политички односи Србије и Бугарске налазе на највишем нивоу у новијој историји, а да их одликују интензиван политички дијалог и обострано опредељење за јачање сарадње у готово свим областима.

Поповић је након треће седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Бугарске у изјави медијима казао да је задовољан резултатима седнице и истакао да је министар економије Бугарске и председавајући комитетом са бугарске стране Емил Караниколов изнео одличне идеје за развој билатералне и регионалне сарадње.

„Мислим да ћемо у сегменту регионалне сарадње заједно са Бугарском да будемо иницијатори неколико нових пројеката у које би били укључени осим наших влада и владе Грчке, Румуније и Мађарске“, најавио је Поповић.

Како је појаснио, регионални пројекти постају много интересантнији у свету, јер се на тај начин и велики пројекти реализују лакше, свака страна улаже мање новца, а од тих погодности на крају највећу корист имају грађани у региону.

Напоменуо је да Србија и Бугарска имају одличну тенденцију раста међусобне трговине, наводећи да је трговинска размена прошле године била око милијарду евра, а да се ове године очекује раст од 10 до 15 одсто.

Поповић је рекао и да значајну сарадњу с Бугарском очекује у области пољопривреде и додао да се и та земља суочава са истим проблемом „пражњења“ села, као и Србија.

„Разговарали смо о коришћењу нових иновационих технологија и дигитализације како би помогли развоју села и како би пољопривредници користећи најновије технологије могли да дају што већи допринос развоју економије и Бугарске и Србије“, навео је Поповић.

Велики потенцијал за сарадњу две земље министар види и у енергетици, туризму, који је грана која се најбрже развија у нашој међусобној сарадњи.

„Србија је прошле године имала више од 100.000 туриста из Бугарске, ове године се очекује још више, а и све више српских туриста долази у Бугарску. Мислим да тај сегмент није искоришћен ни 30 одсто, и ту ће обе владе да учине много како би грађани Бугарске што више долазили у Србију и обратно“, навео је Поповић.

Он је оценио да је питање инфраструктуре изузетно важно за две земље, те навео да су Влада Бугарске и њени грађани изузетно задовољни и да се са великим поштовањем односе према томе што је Србија завршила свој део ауто-пута у оквиру Коридора 10.

„Данас од Београда до бугарске границе постоји најмодернији ауто-пут у Европи, који скраћује време путовања и за туристе, али и за привреднике“, рекао је Поповић и додао да ће и Бугарска свој мањи део ауто-пута од границе до Софије завршити у најкраћем могућем року.

Тема разговора на седници комитета била је и повезивање железничке инфраструктуре, а Поповић је казао да ће и Бугарска тражити своје место у коридору који иде од Будимпеште, преко Београда до Солуна и Атине.

„Имамо најмодерније ауто-путеве, али потребно је и да модернизујемо међуграничне прелазе, јер ту долази до зачепљења нарочито у току летње сезоне. И ми и Бугари желимо да наше транспортне руте буду најмодерније и да имамо што већи број туриста из целог света“, рекао је Поповић.

Значајну сарадњу министар очекује у области информационих технологија, иновација и дигитализације, те подсећа да данас у Србији постоје мала и средња предузећа из Бугарске која се баве информационим технологијама, као и да у Софији у последњих седам година поједина српска предузећа отварају своје компаније и представништва.

„Те компаније заједно раде на промоцији и на продаји ИТ услуга, сервиса и производа, а заједнички наступ српских и бугарских компанија на трећим тржиштима је од огромне важности за обе земље“, казао је Поповић.

Он је бугарским колегама пренео информацију да Србија очекује да ове године извоз ИТ услуга и производа достигне 1,5 милијарди евра.

Министар економије Бугарске Емил Караниколов је изразио задовољство заседањем Mешовитог комитета, истакао да између Србије и Бугарске не постоје отворена питања, те поручио да ће две земље наставити да јачају економске односе.

Он је навео да трговинска размена између Србије и Бугарске расте, те поновио да је она прошле године износила око милијарду евра, а да је у првих седам месеци ове године износила 886 милиона евра.

„Амбиција и закључак Мешовите комисије је да се трговинска размена у наредних неколико година удвостручи“, рекао је Караниколов у изјави Танјугу.

Напоменуо је да су Србија и Бугарска стратешки партнери и пријатељи, али да су конкуренти када је реч о привлачењу директних страних инвеститора, те похвалио Владу Србије што „неретко успева да победи остале земље у региону у привлачењу страних инвеститора“.

Након седнице Мешовитог комитета двојица министара потписала су Протокол са трећег заседања комитета, а потписан је и Меморандум о сарадњи између Фонда за иновациону делатност Србије и Агенције за мала и средња предузећа Бугарске.

Иначе, седница Мешовитог комитета је прва после четири године паузе, чиме су министар Поповић и министар економије Бугарске Емил Караниколов обновили институционални оквир за даље учвршћивање билатералне сарадње између Србије и Бугарске.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста