Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ СА РУСКИМ СТРУЧЊАЦИМА: ИЗУЗЕТНА ДИНАМИКА РАДА, СРБИЈА ПРВА У ЕВРОПИ ЗАПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊУ ВАКЦИНЕ СПУТЊИК В

Министар у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић састао се данас са делегацијом руских стручњака под чијим надзором је јуче и данас извршено пуњење првих контролних серија вакцина Спутњик Ве на Институту Торлак у Београду. Руска страна оценила је изузетном динамику којом Србија успоставља производњу вакцине Спутњик В на својој територији. 

”Јуче су пуњене контролне серије вакцине Спутњик В компоненте 1, а данас контролне серије компоненте 2”, рекао је Поповић. Он је истакао да ће до краја ове недеље део узорака бити послат у Институт Гамалеја у Москви, где ће се вршити анализа квалитета напуњених вакцина.

”Из Торлака ће у Институт Гамалеја бити послато укупно 1.180 бочица вакцине компоненте 1 и 1.180 бочица вакцине компоненте 2. У Институту Гамалеја вршиће се провера квалитета вакцина произведених на Торлаку у трајању од 21 дана”, рекао је Поповић.

Министар је истакао да су руски партнери веома задовољни технолошким и кадровским капацитетима Института Торлак. ”Одмах након успостављања прве фазе производње, која подразумева транспорт супстанце из Русије у посебним условима, пуњење у бочице по највишим стандардима, паковање и дистрибуцију вакцине, спремни смо да започнемо дргу фазу производње, а то значи производњу супстанце на Институту Торлак. Торлак има знање и стручњаке за тај подухват, али сигурно ће бити неопходно да се капацитети унапреде и да се купи додатна опрема”, рекао је Поповић.

Он је оценио да је ово историјски тренутак за Србију која је постала прва земља у Европи која започиње производњу вакцине Спутњик В на својој територији. ”Захвални смо председницима Вучићу и Путину на безрезервној подршци коју дају успостављању производње руске вакцине у Србији. Када год је Србија пролазила кроз тешка времена, када су биле кризе, ратови, када су били угрожени животи наших људи, увек смо могли да се ослонимо на Русију”, нагласио је Поповић.

У руској експертској делегацији која је посетила Београд налазили су се представници Руског фонда директних инвестиција, Министарства индустрије и трговине Русије, као и представници руске фармацеутске компаније Генеријум, једног од највећих произвођача вакцине Спутњик Ве на територији Руске Федерације.

Опције за дељење поста