Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КИНЕСКЕ НАЦИОНАЛНЕ СВЕМИРСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

 „Србија и Кина ће интензивно развијати сарадњу у области космичких технологија, истраживања и посматрања свемира. Космичке технологије представљају основ технолошког развоја у будућности, а тај развој се заснива на повезаним уређајима, размени велике количине података и њиховој обради уз помоћ вештачке интелигенције”, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на састанку са замеником председника Кинеске националне свемирске администрације Ву Јанхуом.

Поповић и Ву разговарали су у Београду о укључењу Србије у савремени сателитски програм кинеске свемирске агенције.

„Сарадња са кинеским партнерима Србији треба да обезбеди коришћење сателитских снимака и података са космичких платформи за навигацију, телекомуникације, даљинска истраживања, као и посматрање земље из космоса“, навео је Поповић.

Он је оценио да ће заједничким пројектима бити обухваћене области размене научног и истраживачког кадра у области космичких технологија.

„Од посебног значаја је едукација инжењерског кадра у овој области. Српски инжењери су према оцени релевантних светских организација проглашени за лидере у овом делу Европе и сигуран сам да ће у сарадњи са својим колегама из Кине успоставити сарадњу у области космичких технологија и свемирске науке“, рекао је Поповић.

Он је додао да потенцијал за сарадњу са Кинеском националном свемирском администрацијом види у развоју дигиталних сервиса у области управљања геопросторним информацијама за потребе пољопривреде, урбанизма, финансија, безбедности.

„Србија очекује подршку у развоју својих сателитских система, јер је Кина један од лидера у области свемирске науке и знања кинеских инжењера послужиће да се у Србији развију стартап компаније у овим областима”, истакао је Поповић.

Поповић је подсетио да су односи Србије и Кине данас на највишем историјском нивоу и да је то директна заслуга председника Србије, Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга.

Господин Ву истакао је да су односи Србије и Кине традиционално добри и изразио спремност кинеске стране да са Србијом подели искуства у области космичких технологија. Он је нагласио да ће ова сарадња омогућити да Србија ојача своје економске, индустријске и привредне потенцијале и обезбеди услове за развој иновационе инфраструктуре и нових технологија у области свемирске науке.

Опције за дељење поста