Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ СА ПЕРЕСОМ И КАЛИШЕМ О РАЗВОЈУ ТРЖИШТА РИЗИЧНОГ КАПИТАЛА У СРБИЈИ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са оснивачима највећег израелског фонда ризичног капитала „Питанго“, Чеми Пересом и Рамијем Калишем и са њима разговарао о развоју тржишта ризичног капитала у Србији.

Поповић је навео да је такозвано „ви-си“ финансирање важан инструмент за развој стартап заједнице и обавезан део сваког стартап екосистема. „Поред тога што обезбеђују потребно финансирање, фондови ризичног капитала помажу компанијама у које инвестирају и на друге начине, као што је повезивање са партнерима и менторинг“, рекао је Поповић.

Он је истакао да Србија има одличне младе инжењере који су препознати у целом свету. „Градимо заједницу „СТЕМ“ факултета на којима студира приближно 50.000 студената. Поносни смо што на Техничком факултету у Новом Саду постоји више од 120 „спин оф“ компанија, која су резултат рада академске заједнице и приватног сектора“, рекао је Поповић.

Он је подсетио да је Србија недавно донела законе којима се дају пореске олакшице за технолошке компаније. „То је важан сигнал за инвеститоре да дођу у нашу земљу и да развијају нове технологије ослањајући се на знање српских инжењера“, каже Поповић и додаје да су знање и таленат младих људи, најјачи ресурс који наша земља има.

Оснивачи „Питанго“ фонда истакли су да у Израелу постоји више од 350 развојних центара компанија из целог света и да је то једна од кључних предности израелског иновационог екосистема. „Наша земља је географски мала и све иновације које развијају наши инжењери намењене су глобалном тржишту. Светске компаније су заинтересоване за улагање у Израел, јер оне знају да ми развијамо светске производе и иновације које проналазе примену широм света“, рекао је Чеми Перес и додао да је кључ успеха у „глобалном приступу“.

Поповић се захвалио Пересу на посети Србији и изразио велику захвалност према лику и делу његовог оца, деветог председника Израела Шимона Переса, који се залагао за очување територијалног интегритета и суверенитета наше земље по питању Косова.

Чеми Перес и Рами Калиш допутовали су у Београд због учешћа на другој конференцији „Innovation Talk 2020“ која ће сутра бити одржана у Београду. Тема ове конференције биће инвестиције у стартап компаније и сарадња корпорација и стартапова.

Прва „Innovation Talk“ конференција је окупила више од 1000 учесника и велики број говорника из целе Европе.

Опције за дељење поста