Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ СА НАЈВЕЋИМ ТАЛЕНТИМА СРПСКЕ ЛЕГО-РОБОТИКЕ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић примио је данас учеснике међународног FАLL такмичења у лего-роботици које је одржано у Словенији. Млади иноватори из Пријепоља и Прибоја у конкуренцији 90 тимова из региона успели су да обезбеде директан пласман у финале Европског првенства које ће бити одржано у марту у словеначком граду Копру.

“Имамо сјајну талентовану децу широм Србије. Зато и градимо иновационе стартап центре у градовима и општинама у регионима, јер желимо да деца и млади у тим местима имају једнаке услове за развој као и њихови вршњаци у Београду, Новом Саду и Нишу“, изјавио је министар Поповић који је талентоване и креативне иноваторе угостио на Светог Саву, школску славу.

Министар је истакао да је образовање што већег броја инжењера техничких наука стратешки циљ Србије.

„Млади који желе да се баве инжењерством, представљају нову будућност наше земље која се заснива на иновацијама, знању и креативности наших младих генерација. Због тога ће држава наставити са подршком младима широм Србије у развоју њихових иновационих и предузетничких потенцијала“, рекао је Поповић.

Он је навео да ће у Прибоју ове године бити изграђен Регионални иновациони стартап центар површине 518 квадратних метара, за чију реализацију је његов Кабинет издвојио средства у вредности од преко 42 милиона динара.

„Центар ће бити место где ће млади имати све услове за рад на најсавременијој опреми и где ће добијати менторску и сваку другу подршку за оснивање ученичких и стратап компанија“, казао је Поповић.

Школа ЕлектРобот почела је са радом у децембру 2017. године у Прибоју, а већ наредне године, услед велике заинтересованости ученика, кренули су са радом и у Пријепољу. На предлог професора са Катедре за роботику Електротехничког факултета у Београду ови иновативни ученици кандидовали су се за учешће на такмичењу First Lego League.

Такмичење је прилагођено деци основношколског и средњошколског узраста од 9 до 16 година и уједно представља и најеминентније такмичење на светском нивоу. Конципирано је тако да деца уз помоћ ментора решавају задате проблеме, конструишу робота, програмирају га, тестирају, баве се одређеним реалним проблемом у задатој области, осмишљавају презентацију и све то на крају презентују на самом такмичењу.

Припреме за међународно такмичење FАLL трајале су од септембра прошле године, а уз Прву крагујевачку гимназију били су једини представници Србије на овом турниру младих иноватора.

Опције за дељење поста