Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: ПРВИХ 40.000 ВАКЦИНА „СПУТЊИК ВЕ“ ДОПРЕМЉЕНО У СРБИЈУ

БЕОГРАД, 29. јануара 2021 – У Србију је јутрос стигло 40.000 доза руске вакицне “Спутњик В” – 20.000 доза прве и 20.000 доза друге компоненте цепива, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је за Танјуг рекао да се очекује да током фебруара и марта буду испоручене и остале количине, од укупно два милиона доза руске вакцине.

Такође, навео је да се 11. фебруара очекује долазак руских експерата у Србију, који ће са српским стручњацима разговарати како да се што пре отпочне прозиводња руских вакцина у Србији.

Поповић, који је јутрос дочекао авион са вакцинама на београдском аеродрому, рекао је да су све вакцине допремљене у специјалним контејнерима, који имају термоизолацију, са температуром од минус 20 степени, која се контролише, како би вакцине биле пренете исправно.

„Озбиљан логостички подухват је био да вакцине које су пре мање од 24 сата биле у фабрици у Владимирској области у Русији буду већ јутрос у Београду, али уз изузетно залагање целог тима Владе Србије смо ово успели да урадимо“, рекао је Поповић.

Он је додао да је пред самом Русијом велики изазов, јер желе да ураде имунизацију што већег броја становника, којих имају више од 150 милиона, па су кренули са великом производњом вакцина, у којој често долази и до проблема, али да захваљујући братским односима две земље, Србија руску вакцину добија пре других.

Поповић је пренео да је протеклих 10 дана био сам у Москви, где је разговарао са првим потпредседником руске владе задуженим за целу руску индустрију и министрима задуженим за вакцину, те да су сви истакли да је Србија за Русију на листи приоритета број 1, за испоруку вакцине.

“Истицали су изванредне пријатељске, братске односе два народа, две владе и најбоље односе два председника, Вучића и Путина. То ће омогућити Србији да у следеће две, три недеље настави разговоре о производњи руске вакцине у Србији, на “Торлаку“”, рекао је Поповић.

Додао је да се 11. фебруара очекује долазак руских експерата, који ће заједно са српским стручњацима разговарати како да се што пре отпочне производња вакцина у Србији.

“Очекујемо током фебруара и марта испоруку и осталих количина од два милиона доза и сигурно је да ћемо и у наредном периоду имати много могућности да са руском страном разговарамо о заштити здравља нашег становништва, а наставићемо и са јачањем наше економије”, рекао је Поповић.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста