Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ ПОЗВАО ХУАВЕЈ ДА ОТВОРИ ИСТРАЖИВАЧКО-РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР У СРБИЈИ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас седиште кинеске технолошке компаније Хуавеј у Шенжену и том приликом позвао руководство ове компаније да размотри могућност отварања истраживачко-развојног центра у Републици Србији.

„Желимо да искуство кинеске компаније Хуавеј у области високотехнолошког умрежавања и дигитализације имплементирамо у Србији. Отварање истраживачко-развојног центра ове компаније у Србији омогућило би повољну инвестициону климу у нашој земљи, као и убрзани развој економије засноване на иновацијама и новим технологијама“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, након састанка са глобалним председником компаније Хуавеј за владине послове, господином Џеј Жу Даном.

Поповић је приликом посете седишту овог кинеског технолошког гиганта у Шенжену истакао да су српски инжењери препознати као једни од најбољих у свету.

„Потенцијал који наша земља поседује у виду знања и талента младих инжењера постао је синоним за Србију. Желимо да технолошке платформе и глобалне иницијативе Хуавеја још више отворимо за српске студенте и стартапове. Посебно у области вештачке интелигенције и блокчејн технологија. То је начин да створимо нову вредност за привреду и економију Србије”, истакао је Поповић.

Председник компаније Хуавеј за владине послове, Џеј Жу Дан, указао је да ова компанија препознаје изузетан развојни потенцијал у Београду. „Хуавеј је у Београду успоставио центар одакле се управља пословањем наше компаније на територији шест земаља у региону. У седишту Хуавеј у Београду ради преко сто инжењера, од тога је 80 одсто њих из Србије. Желимо да користимо знања српских инжењера на изградњи и унапређењу глобалне инфраструктуре компаније Хуавеи“, рекао је Дан.

Министар Поповић је током радне посете обишао и изложбени простор компаније Хуавеј, који приказује решења ове компаније у различитим областима, као и посебну поставку која демонстрира могућност примене 5Г технологије у различитим областима, као што су смарт сити, паметне фабрике, медицина, виртуелна реалност, у чему је компанија Хуавеј лидер у свету.

Опције за дељење поста