Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ НА ПРОМОЦИЈИ ЧЕПУРИНОВЕ КЊИГЕ „О СРБИЈИ И СРБИМА“

Председник Српске народне партије и министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић, присуствовао је свечаној промоцији књиге бившег амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Чепурина, под називом „О Србији и Србима“, која је одржана на Платоу београдског Сајма књига.

„Наш народ је захвалан Русији и председнику Владимиру Путину на подршци у заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова“, изјавио је Поповић и додао да односи између Србије и Русије никада нису били бољи, него као у време Александра Вучића и Владимира Путина.

Он је говорећи на трибини указао на сличност српског и руског народа, за које каже да су један народ са два имена.

„И Срби и Руси воле слободу и читава историја наша два народа посвећена је изградњи и одбрани државне независности и националне слободе“, казао је Поповић.

Он је подсетио да су и руски и српски народ пролазили кроз различите периоде окупације, али да никада нису пристали да то буде трајно стање.

„Када је реч о суверенитету и слободи, за Србију, као и за Русију то су бескомпромисна питања“, категоричан је Поповић.

Он је подсетио да сви они који познају и Србе и Русе знају да су са њима могући сви договори о сарадњи, док је диктат неприхватљив.

„И Србија, и Русија свој суверенитет неприкосновено чува и брани и због тога се као народи дубоко разумемо и поштујемо“, рекао је Поповић.

Он је поводом промоције књиге која је написана из угла искусног руског дипломате, изјавио да је редак пример да амбасадор током свог мандата напише књигу о земљи у којој је службовао.

„Књига о Србији и Србима је симбол лепе љубави Русије према Србији. Господин Чепурин је оставио снажан печат у политичком и друштвеном животу Србије и ми смо му захвални на свему што је учинио за наша два братска народа“, закључио је Поповић.

На питање шта је бившег руског амбасадора инспирисало да напише књигу о Србији и српском народу, Чепурин каже да је таква идеја настала у последња три месеца његовог мандата.

„Карактер и посебност Срба је у њиховом инату, иронији према себи, склоности ка крајностима, ка вертикали власти, што је специфично и за Русију, затим српском идентитету, вишевековном избору између Истока и Запада, српској души и фатализму“, рекао је Чепурин и додао да је склоност ка фатализму карактеристика која попут српског одликује и руски народ.

Чепурин је у завршници свог излагања посебно нагласио да се Србија и Русија данас налазе у условима политичке стабилности која омогућава социјални и економски прогрес.

Опције за дељење поста