Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ: КРАГУЈЕВАЦ ДОБИЈА РЕГИОНАЛНИ ИНОВАЦИОНИ СТАРТАП ЦЕНТАР

Отварање Регионалног иновационог стартап центра омогућиће да се Град Крагујевац развија и иновационо и дигитално и да уз епитет града индустрије постане и град дигитализације“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на свечаној додели Уговора о изградњи Регионалног иновационог стартап центра у Крагујевцу.

Поповић је на свечаности у Градској кући рекао да је Крагујевац по броју становника највећи индустријски град на Балкану.

„Овај град у срцу Шумадије који има одличне студенте на Факултету инжењерских наука, показује и најбоље резултате у дуалном образовању, па млади након завршене школе имају прилику да одмах почну да раде“, каже Поповић.

Министар за иновације и технолошки развој навео је да у Крагујевцу постоје одлични иновациони потенцијали и нове стартап компаније које послују не само на европском, већ и на светском тржишту.

„Влада Републике Србије у великој мери унапређује Крагујевац и кроз позиционирање новог Дата центра који припада јавном сектору. Поред тога и приватне иницијативе као што су Мајнд Парк и компанија Сименс дају велики потенцијал да стартап и иновационе компаније из шумадијског округа раде за ове пословне гиганте“, навео је Поповић.

Поповић је истакао да ће Крагујевац кроз Регионални стартап центар, добити предузетничку и иновациону базу у којој ће станари, поред савремене опреме добити и пуну менторску, маркетиншку и правну помоћ.

„Сви иновациони стартап центри у Србији ће бити умрежени у један систем и то ће омогућити  размену искустава и знања у области нових технологија, ИТ сектору, дигитализацији и иновацијама“, навео је он.

Поповић је подсетио да је захваљујући нашим инжењерима Србија лидер у иновацијама и технологијама у овом делу Европе.

„Знање наших инжењера је високо цењено у свету и велике компаније попут Гугла управо желе сарадњу са малим стартап компанијама које ничу у иновационим центрима, као што ће бити овај у Крагујевцу“ закључио је Поповић.

У оквиру Програма подршке отварању Регионалних иновационих стартап центара, који спроводи Кабинет министра за иновације и технолошки развој, прошле недеље додељена су средства за отварање стартап центара у Ужицу, Прибоју и Ариљу.

Раније ове године Регионалне иновационе стартап центре већ су отворени у Ваљеву, Пироту, Крушевцу, Горњем Милановцу, Зрењанину и Чачку.

Опције за дељење поста