Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И СПАСКИ О ПЕРСПЕКТИВАМА САРАДЊЕ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ У ОБЛАСТИ ПРИМЕНЕ НУКЛЕАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ У МИРНОДОПСКЕ СВРХЕ

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, и заменик генералног директора и директор блока за међународну сарадњу руске државне корпорације „Росатом“, Николај Спаски, разговарали су данас у Београду о перспективама сарадње Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Поповић и Спаски су потврдили спремност две стране да сарађују на изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Републике Србије.

Поповић је указао да ће овај центар бити заснован на најсавременијим технологијама које данас постоје у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе. Он је оценио да ће са таквим центром Србија сасвим сигурно постати лидер у овом делу Европе у истраживању, развоју и примени нуклеарних технологија у свим релевантним областима као што су медицина, пољопривреда, индустрија, развој нових материјала.

Министар је изразио уверење да ће овај центар бити база за образовање најбољих српских кадрова у области нуклеарне енергије, али и место где ће се обучавати кадрови из целог света.

Поповић је истакао задовољство темпом развоја међудржавних односа Републике Србије и Руске Федерације у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, која се остварује кроз сарадњу са државном корпорацијом Росатом. Он је истакао да Србија кроз сарадњу са Росатомом добија трансфер знања и технологија који доприносе подизању њених капацитета у науци и економији.

Заменик генералног директора Росатома, Николај Спаски, истакао је да Србија и Русија имају дугу и богату традицију сарадње у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе. Он је изразио задовољство чињеницом да Србија и Русија после више од 30 година обнављају сарадњу у овој области.

Спаски је оценио да та сарадња, са једне стране, доприноси обнови научне базе Републике Србије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, а са друге стране, има огроман комерцијални и економски значај за Србију.

Опције за дељење поста