Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И ПАЛКОВИЧ ОТВОРИЛИ СТАРТАП ЦЕНТАР У СУБОТИЦИ

Председник Српске народне партије и министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић и министар за иновације и технологије Мађарске Ласло Палкович, отворили су данас у Суботици Регионални иновациони стартап центар, који је адаптиран у згради суботичког Економског факултета, а за који је држава издвојила 40 милиона динара.

Поповић је казао да ће то убудуће бити место где ће средњошколци, студенти, незапослени, али и запослени Северно-бачког округа добити подршку за јачање предузетничког и иновационог духа и за покретање сопственог бизниса.

„Србија има највећи потенцијал у својим инжењерима. Ми немамо ни нафту ни гас, али зато имамо одличне инжењере и економисте. Због тога се трудимо да и у мањим срединама оснујемо што више стартап и иновационих компанија”, рекао је Поповић новинарима.

Подсетио је да Влада Србије развија универзитетске иновационе стартап центре у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, као и да подједнако ради и на отварању иновационих центара у мањим срединама.

“Желимо да млади, али и сви они који желе да започну свој иновативни бизнис или оснују стартап компанију, то могу да ураде и у свом граду. Од данас и Суботица има модеран иновациони центар на Економском факултету који ће бити умрежен са свим осталим иновационим стартап центрима и технолошким праковима у Србији”, навео је Поповић.

Поповић је најавио да ће Србија наставити са улагањима у најновију технолошку инфраструктуру потребну за иновационе и стартап компаније, додајући да ће осим простором бити опремљени најбољом технолошком опремом, а пружаће се финансијска подршка и за богате садржаје у технолошким парковима и иновационим стартап центрима.

Навео је да је Србија у последњих неколико година урадила много на развоју иновационе инфраструктуре, додајући да се у земљи све више граде технолошки паркови, иновациони стартап центри, да се улаже у нову зграду Факултета организационих наука у Београду и најавио да ће на Факултету техничких наука у Новом Саду бити основан Национални центар за роботику и вештачку интелигенцију.

„Велика ствар што је са нама данас министар за иновације и технологије Мађарске Палкович, јер желимо што више да повежемо наше и њихове иновационе компаније и стартапове”, рекао је Поповић.

Он је подсетио да Мађарска последњих година остварује одличне економске успехе, додајући да имају једну од најбољих аутомобилских индустрија по глави становника у Европи, као и да 75 одсто свега што извезе представљају готови производи, не сировине.

Министар Ласло Палкович је казао да и Мађарска нема нафту и друге сировине, али да има квалитетну радну снагу чији потенцијал користи за раст БДП-а.

„Према најновијој оцени, Мађарска спада у ред земаља с најсавременијом техником, јер је производња 70 одсто дигитализована”, рекао је Палкович и додао да је то утицало на раст мађарског БДП-а.

Наводи да и у Србији и у Мађарској стране фирме располажу модерном технологијом, али је, како је истакао, циљ влада обе земље да та технологија буде присутна и у фирмама са мађарским и српским капиталом.

“Данас је младима лакше да се запосле у мултинационалним фирмама, али то нема утицај на домаћу привреду. Због тога се залажемо за оснивање стартап фирми, а свесни смо и да су Србија и Мађарска мале државе, међутим, ако се удружимо, постаћемо снажније”, поручио је Палкович.

На основу Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара за 2018. годину Кабинета за иновације и технолошки развој, Град Суботица и Економски факултет у Суботици Универзитета у Новом Саду добили су средства у износу од 40 милиона динара за опремање Регионалног стартап центра површине од 800 метара квадратних.

Након отварања Регионалног стартап иновационог центра, министри Поповић и Палкович поздравили су студенте Економског факултета у Суботици, где им је мађарски министар одржао и предавање о развоју мађарске привреде и индустрије, 5Г мрежи, вештачкој интелигенцији.

Поповић је позвао младе да оснивају своје стартап компаније и покрећу сопстевни бизнис, додајући да за то имају подршку Владе Србије у износу од 80.000 евра и 300.000 евра из Фонда за иновациону делатност.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста