Srpska narodna partija

Поповић и Вилан: Интензивнија сарадња Србије и Израела у области иновација и дигитализације

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са новим амбасадором Израела Јахелом Виланом и том приликом истакао да је Република Србија посвећена још интензивнијем развоју сарадње у области иновација и дигитализације са пријатељским Израелом у будућности.

Поповић је напоменуо да је Србија прошле године достигла извоз ИТ производа и услуга који премашује 1.5 милијарди евра, што Србију сврстава у једну од најбрже растућих иновационих економија у региону Југоисточне Европе. Он је истакао да су према оценама најпрестижније рејтинг агенције за истраживање стартап екосистема у свету, Стартап Џином из Сан Франциска, српски инжењери сврстани међу пет најбољих на свету. „Ови подаци указују да је Србија одлична дестинација за улагање израелских компанија“, рекао је Поповић и позвао амбасадора Вилана да охрабри израелске инвеститоре да у већем обиму улажу у Србију, посебно у области иновација и истраживања и развоја.

 „Српски инжењери и технолошки предузетници посебно су успешни у развоју решења у областима као што су блокчејн, гејминг и вештачка интелигенција и ту видимо велику шансу за размену знања и искустава са нашим израелским партнерима“, рекао је Поповић.

Министар Поповић и амбасадор Вилан сложили су се да Србија и Израел имају много сличности када је у питању развој иновационе инфраструктуре. „Данас у Србији, осим најмодернијих научно-технолошких паркова у Београду, Новом Саду и Нишу, имамо 15 иновационих стартап центара у мањим градовима и општинама где млади уче о предузетништву и стартап вештинама. Слично ради Израел који успоставља такве центре по целој држави у жељи да приближи иновације и науку младима који не живе у великим градовима“, рекао је Поповић.

Он је посебно истакао значај тешње сарадње Србије и Израела у изградњи механизама за финансирање развоја иновација, по угледу на фондове ризичног капитала који постоје у Израелу.

Амбасадор Вилан истакао је да Израел види Србију као једног од најважнијих партнера у региону Балкана.

Будући да министар Поповић у Влади Србије обавља функцију копредседника Међувладиног комитета за сарадњу са Израелом, амбасадор је информисао Поповића да је израелска страна именовала копредседника Међувладиног комитета за сарадњу са Србијом и да ће убудуће ту функцију обављати министар науке и технологија у Влади Израела Јизар Шаи.

Вилан је изразио наду да ће две Владе у што скоријем периоду организовати седницу Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Израела јер ће то, према речима амбасадора, бити додатни импулс развоју привредних и економских односа две пријатељске државе у будућности.

Опције за дељење поста