Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ И ВАНГ О САРАДЊИ СРБИЈЕ И КИНЕ У ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

„Веома је значајно повезивање култура народа Србије и Кине, јер ће из нашег бољег међусобног разумевања проистећи нове иницијативе за развој иновација и узајамни економски развој“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, на састанку са директором Музеја Забрањени град, Вангом Сјудонгом.

Поповић и Сјудонг разговарали су у Београду о сарадњи Србије и Кине у области дигитализације културног наслеђа.

Поповић је изразио задовољство што ће господин Сјудонг са својом делегацијом у наредна два дана имати прилику да се увери да српско културно наслеђе није мало и да сеже далеко у историју ових простора.

„То је од великог значаја у години када прослављамо 800 година од стицања самосталности Српске православне цркве“, навео је Поповић.

Поповић је истакао да је Кина земља која је усмерена према иновацијама, док је Србија дала човечанству иноваторе, као што су Тесла, Пупин, Миланковић, чији се патенти данас сматрају основом „паметних уређаја“ које данас користи цео свет.

„Тема која ће у будућности још више спајати Кину и Србију је примена нових технологија у очувању културног и историјског наслеђа, и његовом оживљавању у функцији образовања нових генерација“, рекао је Поповић.

Он је нагласио да ће заједничким напорима Србије и Кине омогућити будућим генерацијама што квалитетнији приказ сведочења о трајању наших народа кроз векове.

„Сигуран сам да ће млади предузетници и ИТ стручњаци у Кини и Србији моћи да понуде нова технолошка и иновативна решења за све ово о чему разговарамо“, навео је Поповић.

Министар за иновације и технолошки развој је нагласио да је иницијатива председника Си Ђинпинга „Појас и пут“ јединствена прилика за још интензивнију сарадњу на пољу иновација у очувању културног наслеђа и додао да је то прилика да се докаже пријатељство српског и кинеског народа.

„Челично пријатељство наша два народа, које су изградили председник Александар Вучић и председник Си Ђинпинг, отвара нове перспективе за сарадњу у разним областима, а једна од њих, где можемо највише да сарађујемо, јесте дигитализација културног наслеђа које је изузетно богато у обе наше земље“, изјавио је Поповић и посебно нагласио да је наша дужност да то наслеђе чувамо и јачамо.

Поповић је закључио да ће Србија и Кина заједно реализовати будуће пројекте који ће спојити културу и иновације обе земље.

Директор Ванг је истакао да је ово његова прва посета Србији, земљи коју Кинези радо посећују и нагласио важност иницијативе „Појас и пут“ за добре односе Србије и Кине.

„Спремни смо да са нашим колегама из Србије делимо своја искуства из области дигитализације културне баштине“, рекао је Сјудонг.

Он је истакао да ће Кина следеће године обележити 600 година од изградње Забрањеног града и 95 година од отварања Музеја Палате Забрањеног града, и позвао министра Поповића да тим поводом посети Забрањени град и друга места светске културне баштине у Кини, ради унапређења сарадње две земље.

Опције за дељење поста