Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ ДОДЕЛИО СЕРТИФИКАТЕ ЖЕНАМА ИНОВАЦИОНИМ ПРЕДУЗЕТНИЦАМА

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић  доделио је данас сертификате женама иновационим предузетницама које су учествовале у Програму подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва у 2019. години. Укупна вредност овог програма износи 100 милиона динара.

„Влада Републике Србије наставља да пружа подршку женама предузетницама за развој њихових иновационих идеја и модернизацију бизниса“, изјавио је Поповић.

Он је нагласио да је то од изузетне важности, јер су предузетнице „наша будућност“ и као такве значајно доприносе економском развоју и просперитету наше земље.

„Статистике говоре да имамо много мање жена у предузетништву од мушкараца. Желимо да променимо тај тренд. Жене поседују енергичност, креативност, одличне идеје. Зато смо заједно са Европским институтом за иновације спровели програм који је усмерен искључиво на подизање иновационих капацитета жена широм Србије“, казао је он.

Министар је додао да се иновације не односе само на појам „хајтек иновација“, или високих технолошких дотигнућа, према његовим речима, иновација је и онда када се постојећи бизнис малим корацима унапређује.

„Неопходно је да пружимо једнаке шансе развоју иновационих идеја како код жена са високим образовањем, тако и код предузетница које привређују у својим сеоским домаћинствима“, рекао је Поповић.

Министар је навео да су у оквиру Програма реализована 24 пројекта чији је циљ систематско унапређење иновационог предузетништва међу женама.

„У оквиру реализованих пројеката 117 жена је добило грантове за своје предузетничке идеје и унапређивање пословања, док је преко 170 предузетница користило услуге менторинга“, рекао је Поповић.

Он је подсетио да је у оквиру Програма организовано више од 40 обука, кроз које је прошло 880 предузетница, а близу 4400 полазница стекло је едукацију путем онлајн платформе.

„Најиновативније пословне идеје потекле су од жена широм Србије. Велико је задовољство што смо поред великих градова и универзитетских центара, Београда и Новог Сада, ова средства учинили доступним и женама у Кикинди, Панчеву, Чачку, Врању, Инђији, Бојнику, Ражњу, Лебану, Трговишту, Прешеву, Сурдулици, Лапову. Ове жене предузетнице ће мотивисати и многе друге девојке и жене у Србији да покрену сопствени бизнис“, рекао је Поповић.

У име предузетница присутнима се обратила Марија Лукић из Чачка која се захвалила министру Поповићу на подршци и мотивацији да истрају у свом послу и да кроз своје идеје још више допринесу развоју својих локалних заједница.

Опције за дељење поста