Srpska narodna partija

ОПШТЕ ПРЕПОРУКЕ ДР МАРИЈЕ РАДУЛОВИЋ: У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА БУДЕМО СМИРЕНИ, СОЛИДАРНИ И РАЗУМНИ

Поводом новонастале ситуације изазване вирусом COVID 19 и увођењем ванредног стања у Републици Србији, председница Ресорног одбора за здравство Српске народне партије Марија Радуловић, обратила се свим функционерима и члановима Српске народне партије у одборима широм Србије, са циљем правовременог информисања грађана о томе како поступати 
у циљу спречавања ширења новог корона вируса.


„Поштујући препоруке Светске здравствене организације и Министарства здравља Републике Србије, да избегавамо окупљање у затвореним просторијама у већем броју, на првом месту желим да вас подсетим на апел нашег Ресорног одбора за здравство да будемо солидарни и смирени. У ситуацији пандемије вируса COVID 19, морамо бити рационални и разумни. Када ово кажем, мислим да је непотребно правити залихе хране, дезинфекционих средстава, рукавица, заштитних маски, јер ћемо тако само направити несташице. Не гомилајте заштитне маске, јер се вирус преноси и преко слузокожа. Хигијена је пресудна и на првом месту. Руке прати минимум 20 секунди, контролисати и децу да ли то исправно раде. Перите гардеробу, луфтирајте је на тераси, дворишту, најбоље на сунцу када га има.

Чувајте наше најстарије суграђане, све оне који имају преко 65 година, али и сами себе и своје породице, пријатеље, колеге, држите се дистанце приликом разговора, останите у својим кућама уколико сте прехлађени.


Уколико имате било какву недоумицу када су симптоми у питању, или сте били са неким ко је скоро дошао из иностранства, ако сте ви били у иностранству, боравили са неким код кога је золован вирус COVID 19, будите одговорни и јавите се на један од телефона који се налазе на сајту Министарства здравља Републике Србије:

1) СОС Министарство здравља Републике Србије, број телефона: 064/ 8945 235

2) Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, број телефона: 011/2684 566

3) Градски завод за јавно здрављe Београд, број телефона: 011/2078 677
Стандардне препоруке које могу да спрече даље ширење инфекције су:
• прање руку детаљно, најмање 20 секунди,
• избегавање честог додиривања носа, уста и очију,
• обавезно стављајте руку на уста приликом кашљања и кијања,
• јаја и месо обавезно добро скувајте пре употребе,
• избегавајте контакт са било ким ко има респираторне тегобе, попут кијања и кашљања,
• прекините радикалне дијете,
• обезбедите довољно сна и релаксације,
• прилагодите шминку и негу током епидемије (скратите нокте, фризуре и шминка морају бити прилагођене тако да што мање додирујемо лице).

Уколико будемо заражени овим вирусом, симптоми могу бити јако благи, скоро неприметни до оних праћених отежаним дисањем тј. гушењем. Најугроженија група су свакако старије особе, преко 65 година старости, пацијенти који болују од малигних болести, повишеног крвног притиска, дијабетичари, као и они који су имунокомпромитовани (са болестима имуног система, пацијенти слабијег имуног система након тежих обољења и операција).

Вирус COVID 19  напада горње дисајне путеве и манифестује се сиптомима сличним прехлади: цурење из носа, кашаљ, бол у грлу, повишена температура, главобоља. Симптоми могу потрајати неколико дана. Не постоји специфичан третман лечења и у већини случајева тегобе се повлаче саме, а могу се ублажити лековима против болова, или повишене температуре тј. симптоматском терапијом препорученом од стране лекара. Препоруке су и повећан унос течности, доста одмора и сна, као и здрава исхрана богата поврћем и воћем. Пацијенти код којих се симптоми погоршавају свакако захтевају болничко лечење (упала плућа), остали су у изолацији у кућним условима, или болници, у зависности од препоруке инфектолога.

Наша држава је предузела све мере по препорукама Светскe здравствене организације. Великим делом је и до нас да ли ћемо послушати, сарађивати јер ово није више само борба Србије него и борба целог света“.

С поштовањем,
Примаријус др Марија Радуловић
Председница Ресорног одбора за здравство Српске народне партије

Опције за дељење поста