Srpska narodna partija

НОВИ САД: ЖЕНАМА ПРЕДУЗЕТНИЦИМА 12 МИЛИОНА ДИНАРА

Грантови за развој 39 иновационих пројеката, у укупној вредности од 12 милиона динара, уручени су данас женама предузетницима са територије града Новог Сада, а министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је тим поводом да ће држава наставити да подржава жене предузетнице у Србији и да ће у наредној години издвојити још више средстава за подстицај иновационог женског предузетништва.

Министар Поповић је на свечаној додели грантова у Градској кући указао да је један од главних проблема у области иновација не само у Србији, него у целој Европи и свету, то што се мали број жена бави иновацијама и иновационим предузетништвом, наводећи да мање од пет одсто грантова за иновације у Србији добијају компаније чији су власници жене.

„Зато у сарадњи са Европским институтом за иновације и технологију при ЕУ и иновационим асоцијацијама из Израела, Финске и Шведске желимо да што више промовишемо женско иновационо предузетништво“, рекао је Поповић.

Министар је казао и да много више жена стекне факултетске дипломе, али да већина њих настоји да добије радно место у јавним службама. или да се запосли у некој компанији, док се врло мали број њих упушта у најизазовнији подухват – иновационо предузетништво.

Поповић је истакао да кроз Програм подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва држава жели да максимално мотивише жене, и у граду и на селу, да започну свој бизинис, оснују стартап компанију или да иновирају већ постојећи бизнис.

„Нису иновације само високотехнолошке, хај тек и ИТ услуге, иновације су и када побољшате производ на селу, или када у занатској радњи, купујући нову опрему, пружите бољу услугу својим корисницима“, навео је Поповић.

Министар је подсетио да је Влада Србије иновације и дигитализацију поставила као један од кључних приоритета са циљем да се, како каже, дигитално трансформише домаћа индустрија и искористе највећи потенцијали Србије – њени инжењери.

„Имамо златне инжењере и иноваторе и то је ресурс који Србију треба још јаче да покрене у будућности како би наставила тренд економоског развоја. То ћемо успети и ако будемо имали више жена у иновационом предузетништву и ако се што више њих одлучи да покрену свој бизнис“, рекао је министар.

Поповић је захвалио градоначелнику Милошу Вучевићу и Градској управи Града Новог Сада на „одличној сарадњи“ у овом пројекту, додајући да је Нови Сад један од градова са највише иноватора и иновационо-технолшких компанија не само у Србији него и у Европи.

Министар је честитао добитницама и пожелео им успех у даљем раду истичући да ће Влада Србије следеће године уложити још више средстава за женско иновационо предузетништво.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је добитницама на, како је рекао, храбрости и истрајности у свом послу и на квалитетним пројектима са којима су конкурисале.

Вучевић је позвао предузетнице да учествују и на новим конкурсима и да „шире ту позитивну причу“ у свом окружењу како би охрабриле и остале жене да покрену свој посао и својим предузетништвом допринесу равоју економије наше земље.

„Покажите им да није страшно радити и веровати у себе, то је једини квалитетни пут успеха“, рекао је Вучевић и посаветовао добитнице да искористе и остале програме субвенција, које пружају држава и Град, како би развијале и унапредиле свој посао.

На свечаној додели грантова у име добтница обратила се власница компаније ЦЕР консталтинг Радмила Вученић и захвалила Министарству и Градској управи за привреду што су, како је истакла, препознали и подржали  труд и допринос жена предузетница привреди не само Новог Сада, већ целе Србије.

„Ово су значајна средства која ће нам помоћи да у својим областима унапредимо и убрзамо процесе рада и производње, а надамо се да ћемо у годинама које долазе оправдати указано поверење“, рекла је Вученић и изразила наду да ће и остале предузетнице имати прилику да у наредним годинама конкуришу и добију помоћ за своје пројекте.

Међу добитницима је и Мирјана Јошиковић, која од 2011. године води  књиговодствену агенцију, а средства од 150.00 динара искористиће за побољшање рада са клијентима.

„Ово су значајна средства, нисам их очекивала и веома ми значе“, казала је Јошиковић и верује да ће положај жена предузетница у Србији бити све бољи о чему, каже, говоре и пројекти Владе Србије у оквиру којих се предузетницама пружа финансијска подршка.

Међу добитницама је и архитекта Слађана Лазић која је власница студија који се бави дизајном ентеријера и архитектонским пројектовањем, а добијена средства инвестираће у израду сајта.

„Донедавно сам била самостални пројектант, али сам проширила тим тако да ће нам додела ове субвенције помоћи у промоцији и даљем развоју нашег посла“, истакла је Лазић.

Говорећи о положају жена предузетница, указала је да је неопходно веће ангажовање удружења жена предузетница у њиховом промовисању, али и у погледу доступности информација.

„За ове субвенције сам случајно сазнала од другарице, било би добро да удружења пораде на ширењу таквих информација како би више жена сазнале за овакве пројекте и добиле подршку“, рекла је Лазић.

Пројектом у оквиру којег су додељена данашња средства, предвиђена је  директна подршка реализацији идеја жена предузетница на територији Града Новог Сада и развој њихових предузетничких способности и капацитета.

Помоћ се пружа кроз давање подстицајних средстава за куповину једног или више основних средстава (машине и опрема) укључујући и рачунарску опрему, затим за истраживање и развој (основна истраживања, индустријска истраживања, експериментални развој), израду студије о техничкој изводљивости, стицање права индустријске својине, иновацију процеса и организацију пословања и набавку софтвера.

Такође, добијена средства могу да се искористе и за услуге уређења пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања и обележавање производа „ЦЕ“ ознаком и израда wеб презентације привредног субјекта.

Грантови су додељени за пројекте као што су wеб апликације, машине за дигиталну штампу, пословно-књиговодствене софтвере, апликативне софтвере за електронско вођење података и евиденцију услуга…

У оквиру Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва прошле године додељено је15 милиона динара за 44 гранта за микро и мала предузећа и предузетничке радње са територије гарад Новог Сада, чији су оснивачи жене или који су у власништву жена са уделом од минимум 51 одсто у укупном капиталу.

(Извор: Танјуг)

Опције за дељење поста