Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ: OПШТИНА ЗУБИН ПОТОК ДОБИЈА ИНОВАЦИОНИ СТАРТАП ЦЕНТАР

Председник Српске народне партије и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник Општине Зубин Поток Срђан Вуловић, потписали су данас уговор у вредности од 28 милиона динара чијом реализацијом ће ова општина на Косову и Метохији добити свој иновациони стартап центар.

„Данас додељујемо 28 милиона динара општини Зубин Поток за успостављање стартап центра у којем ће се у будућности обликовати млади ИТ стручњаци и технолошки предузетници из српске заједнице на Косову“, изјавио је Поповић.

Министар за иновације је навео да ће успостављањем овог стартап центра бити омогућено да млади на северу Косова и Метохије раде на најсавременијој ИТ опреми, уз подршку најбољих ментора из Србије и иностранства који ће им помоћи да оснивају своје стартап компаније.

„Један од најважнијих предуслова да бисмо очували Косово у границама Србије, јесте да економски оснажимо српску заједницу на Косову и омогућимо Србима да остану у нашој јужној покрајини“, рекао је Поповић. 

Он је навео да ће у будућности Стартап центар у Зубином потоку бити умрежен са осталих 16 регионалних стартап центара у централној Србији, како би млади размењивали знање и идеје без граница, користећи најсавременије технологије.

„То значи да ће свака девојка или младић у Зубином Потоку моћи да добије исто знање и да учествује у истим програмима за развој предузетничких вештина као и њихови вршњаци у Београду, Новом Саду, Нишу, али и у градовима у српским регионима“, казао је Поповић.

Поповић је истакао да Србија има изванредне младе инжењере на Косову. „Они су наш најважнији ресурс и будући генератор економског и привредног раста наше јужне покрајине, за коју сам уверен да само уз чврсту интеграцију са привредом централне Србије може у економском погледу да иде напред“, рекао је Поповић. 

Општини Зубин Поток додељена су средства у оквиру Програма за унапређење иновационих капацитета на територији АП Косово и Метохија који је расписао Кабинет министра за иновације и технолошки развој. Циљ програма је системско унапређење иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на Косову и Метохији Косово кроз свеобухватни приступ дигиталној трансформацији јавних услуга, привреде и друштва која треба да омогући одрживу, ефикаснију употребу ресурса, одговоран однос према животној средини, повећање квалитета живота свих грађана, као и развој иновационог предузетништва.

Опције за дељење поста