Srpska narodna partija

Министар Поповић: Не постоји нико и ништа што може да поквари односе Србије и Русије и два државна руководства

„Не постоји нико и ништа што може да поквари односе Србије и Русије и два државна руководства. Никада у својој историји Србија није имала ближег пријатеља од Русије и нико, никада, то пријатељство неће моћи да сруши“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на свечаном потписивању Уговора о донацији скулптурно-архитектонске композиције „Вечна ватра“, у Скупштини града Београда.

Поповић је подсетио да је српско-руско пријатељство исковано у најтежим временима, те да ће споменик Вечне ватре симболично представљати заједничко страдање „наша два народа у одбрани слободе, али и наше православне вере“.

„Русија је била уз Србију у оба светска рата, као и током НАТО бомбардовања. И данас нам братска Русија пружа највећу подршку по питању Косова, штитећи принципијелно резолуцију 1244, међународно право и територијални интегритет и суверенитет Србије“, рекао је Поповић, који је уједно и председник Фондације Бесмртни пук из Београда.

Министар Поповић је на свечаности подсетио да је Русија спречила усвајање Ахтисаријевог плана, а тиме и сценарио да Уједињене Нације прихвате лажну државу Косово као независну државу.

„Захваљујући интервенцији председника Русије Владимира Путина спречено је да српски народ, који је претрпео два геноцида у 20. веку, буде жигосан као геноцидни народ“, истакао је Поповић.

Он је нагласио да ће Србија наставити да развија најбоље односе са Русијом у свим сегментима, а један од њих је и неговање културе сећања на нашу заједничку прошлост.

„Та прошлост говори и ко су нам пријатељи, и ко нас подржава у одбрани наших националних интереса, и ко је увек развијао сарадњу са Србијом без условљавања, искључиво на основама равноправности и међусобног поверења“, закључио је Поповић.

Уговор о донацији скулптурно-архитектонске композиције „Вечна ватра“ у Скупштини града Београда потписан је у присуству министра за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненада Поповића и Њ.Е. амбасадора Руске Федерације у Републици Србији Александра Боцан-Харченка. У име Града Београда, Уговор су потписали заменик градоначелнка Горан Весић, у име Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, директорка Надежда Кушченкова, у име компанија Infrastructure Development and construction d.o.o и AД „Газстројпром“, представник Данил Шапиро, и у име ЈП „Србијагас“, директор Душан Бајатовић.

Прва у Србији ,,Вечна ватра“, која ће бити упаљена на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, постаће још један симбол сећања на српске и руске војнике страдале у борби за ослобођење града од нацистичке окупације. Пројекат постављања ,,Вечне ватре“ покренут је на иницијативу Руског центра за науку и културу ,,Руски дом“ у Београду, уз подршку Фондације Бесмртни пук из Београда, а поводом обележавања 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.

Церемонија откривања скулптурно-архитектонске композиције биће одржана у октобру 2020. године уз подршку Администрације председника Републике Србије, Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Федералне агенције за међународну друштвену сарадњу „Россотрудничество“, Руског историјског друштва, Министарства одбране Руске Федерације, Министарства одбране Републике Србије.

Аутор скулптурно-архитектонске композиције „Вечна ватра“ је академик Руске академије уметности Андреј Тиртишњиков.

Опције за дељење поста