Srpska narodna partija

МИНИСТАР ПОПОВИЋ И МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН: РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ПРУЖА НАЈВЕЋУ ПОДРШКУ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са председником Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије Митрополитом Волоколамским Иларионом и том приликом истакао да су српски народ и његове светиње у Црној Гори дубоко угрожени због усвајања спорног Закона о слободи веоисповести у овој земљи.

Поповић је истакао да иза усвајања тог закона стоје дубоко политички разлози.

”Основни политички мотиви су у повезаним интересима Мила Ђукановића и НАТО пакта, који виде Српску православну цркву као главни проблем за успостављање трајне и стабилне власти садашњег црногорског режима и као потенцијалну претњу за потпуну контролу НАТО пакта на Балкану и јужном Јадрану”, рекао је Поповић.

Поповић је навео да народ у мирним протестима у Црној Гори, којима мудро руководи митрополит Амфилохије са свим осталим епископима, свештенством и монаштвом на простору ове земље, брани своју веру, вековне светиње и свој идентитет.

”Тај народ никада неће прихватити да буде лишен своје цркве и својих вековних светиња и да га силом и претњама угурају у некакву лажну државну цркву по вољи садашњег истински богоборног комунистичког режима”, оценио је Поповић.

Он је указао да је сценарио који се одвија у Црној Гори истоветан са идејом каква је била са стварањем канонски непризнате такозване Украјинске православне цркве, која би била одвојена од Руске православне цркве, као што би лажна црква у Црној Гори била потпуно одвојена од Српске православне цркве.

”А све је то део старог сценарија слабљења српског и руског народа, који су још једини истински сачували своју независност, слободу и снагу православне вере”, рекао је Поповић.

Митрополит Иларион истакао је да je Закон о слободи веоисповести уперен против интереса Српске православне цркве. Он је напоменуо да спорни закон даје држави право да отуђи црквену имовину, што је недопустиво.

Он је истакао да постоји сличност између ситуација у Црној Гори и Украјини, где режими под изговором стварања националне цркве, прогоне једине канонски признате Српску православну цркву и Руску православну цркву. „Очигледно је да једна рука управља овим догађајима и да је у питању исти сценарио“, рекао је Митрополит Иларион.

Поповић и Митрополит Иларион разговарали су о изградњи Духовног центра Руске православне цркве при Цркви свете тројице, подворју Московске патријаршије у Београду. Истакнуто је да иницијатива за изградњу овог центра има снажну подршку Српске православне цркве, Владе Републике Србије и Града Београда.

Поповић је изразио захвалност Руској православној цркви на подршци Српској православној цркви и верницима на Косову.

Опције за дељење поста