Popović za Novosti: Biće jakih pritisaka na Vučića oko Kosova

Intervju, dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, “Večernje novosti” 19. decembar 2020.

1.Strahujete li da Džozef Bajden u Beloj Kući znači povratak na politiku iz devedestih godina kada je reč o odnosu Srbije i Amerike? Da li će Amerika sada još jače pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo?

Poznata je politika novog predsednika SAD Džozefa Bajdena. To je politika koja podržava nezavisnost Kosova i centralizaciju Bosne i Hercegovine na uštrb nadležnosti Republike Srpske. Očekujem snažne pritiske na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, ali uveren sam da ćemo na te pritiske umeti da odgovorimo tako da zaštitimo i svoje nacionalne interese i svoj međunarodni položaj.

2. Očekujete li da se Madlen Olbrajt zaista uključi u dijalog sa Prištinom. Mogu li stavovi nje i ljudi poput Eliota Engela ponovo da dobiju na značaju i pogoršaju našu situaciju u pregovorima?

Ne isključujem mogućnost da ličnosti koje su poznate po svojim antisrpskim stavovima, kao što je Medlin Olbrajt, budu deo Bajdenove administracije. Međutim, nije više isto vreme kao devedesetih godina prošlog veka kada su oni uvodili sankcije i bombardovali Srbiju. Niti je Srbija ista, niti je naš međunarodni položaj isti, niti je svet isti. Mislim da je Srbija danas u poziciji da i sa svojom ekonomskom snagom i svojim međunarodnim partnerstvima sačuva svoje državne i nacionalne interese.

3. Koliko je još dugo moguće balansirati na tankoj žici? Sa Zapada nedvosmisleno poručuju da se moramo usaglasiti sa njihovom spoljnom politikom odnosno da se otrgnemo iz zagrljaja Moskve i Pekinga…

Mi slušamo stav svakog od naših partnera, ali uvek samostalno donosimo odluke, saglasno našim državnim interesima. Srbija se nalazi na putu evropskih integracija, ali naš ekonomski i politički interes su i najbolji odnosi sa Rusijom i Kinom, posebno danas, kada se pritisci sa Zapada na nas pojačavaju.

4. Najnovija rampa iz Brisela učvrstila je pozicije evroskeptika. Verujete li da će nam, ako ikada priđemo njihovom pragu, iz Brisela tražiti da pre članstva priznamo Kosovo?

Ta, kako ste je nazvali „rampa iz Brisela“ ima svoj uzrok isključivo u unutrašnjim problemima EU kojih je sve više. Svi drugi razlozi koji se navode, samo su skretanje pažnje sa suštinskog problema, a to je pitanje proširenja EU za koje ne postoji volja ni među političkim elitama ni među građanima u EU. Mi treba da nastavimo da uređujemo našu Srbiju kao modernu i efikasnu evropsku državu, jer je to naš interes, a ne zato što to traži neko iz Brisela. Što se tiče Kosova, mi očekujemo takav uslov. Ja sam uveren da će srpski narod u takvoj situaciji uvek dati jasan odgovor da je Kosovo zauvek Srbija.

5. Nedavno ste kao kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije boravili u Moskvi. Može li „Balkanski tok“ da doživi sudbinu „Ruskog toka“? Amerikanci najavljuju sankcije za firme koje učestvuju u ovom projektu…

Na sastanku sa mojim kolegom, zamenikom predsednika ruske Vlade, Jurijem Borisovim, razgovarao sam o važnim ekonomskim projektima između naših država, a jedan od njih je i gasovod „Balkanski tok“. To je projekat od izuzetnog značaja za Srbiju, za njene građane i privredu. Svakako da Balkanski tok ima i važnu geopolitičku dimenziju i da je predmet spora između velikih sila. Ali mi treba da gledamo isključivo srpski interes. Mi ćemo do kraja godine završiti trasu koja prolazi kroz Srbiju i priželjkujemo da što pre kroz nju poteče gas.

6. U novu vladu ušli ste u foto-finišu. Da li je to, kako se govorilo, zbog toga što je bilo pritisaka da, kao neko ko važi za ruskog čoveka, ne budete deo vlasti? 

Odluka o mom ulasku u Vladu je odluka predsednika Vučića. Ja nisam “ruski čovek”, već Srbin koji svoju otadžbinu i svoj narod voli najviše na svetu. Ali mislim da mogu, zbog svojih decenijskih privrednih aktivnosti u Rusiji i mnogih važnih kontakata koje imam u ruskoj politici i privredi, da doprinesem još snažnijem razvoju srpsko-ruskih odnosa.

7. Iz Vašingtona i Berlina najavljuju potrebu menjanja Dejtonskog sporazuma i to baš na 25. godišnjicu njegovog potpisivanja. Da li vidite opasnost za opstanak Republike Srpske?

Republiku Srpsku je stvorio srpski narod svojom nepokolebljivom voljom da bude slobodan i da više nikada ne bude žrtva genocida. Nemoguće je ukinuti Republiku Srpsku, a da se ne ukine čitav srpski narod preko Drine. Mi sada trpimo napade jer Srbija ekonomski jača i zato što štiti srpski narod u okruženju. Ti napadi će se nastaviti. Zato moramo da budemo mudri i jedinstveni, i u Srbiji i u Republici Srpskoj, jer samo tako možemo da prođemo nepovređeni u oluji koja nam dolazi. Jasan je stav Srbije koji je saopštio predsednik Vučić da će Srbija čvrsto biti uz svoj narod, i da neće dozvoliti izmene Dejtonskog sporazuma koje bi išle u pravcu ukidanja Republike Srpske. I u tome ćemo, siguran sam, imati podršku Rusije.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *