Srpska narodna partija

ПОПОВИЋ У МИНХЕНУ НА ВОДЕЋЕМ МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПАМЕТНЕ АУТОМАТИЗАЦИЈЕ И РОБОТИКЕ „АУТОМАТИКА 2022“

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије др Ненад Поповић састао се са Милтоном Геријем и Марином Бил, председником и потпредседником Међународне федерације за роботику (IFR – International Federation of Robotics). IFR је водећа међународна организација из области роботике чија је мисија да промовише истраживање, развој, употребу и међународну сарадњу у области роботике, на глобалном нивоу. Србија жели да постане део ове заједнице и да кроз партнерство и сарадњу са најбољима роботику Србије уведе у нови развојни циклус.

“Желимо да иновациони екосистем Србије усмеримо ка роботици и роботским технологијама и да у те сврхе циљано алоцирамо значајне ресурсе, у обиму који ће убрзано продуковати видљиве и мерљиве резултате, и најважније, да иновације у области роботике доведемо у режим тесне интеракције са индустријом. Кључна компонента у том процесу је иновација знања и изградња компетенција”, изјавио је Поповић.

Министар Поповић указао је да је Србија одлучна да уложи много у развој роботике како би постала регионални лидер у тој области.

 „Успостављање тесних веза између глобалних лидера у индустријској аутоматизацији и малих и средњих предузећа у Србији један је од приоритетних циљева даљег развоја српске привреде. Ови видови кооперације омогућиће српским инжењерима да овладају најсавременијим технолошким достигнућима и да кроз процес трансфера знања и технологије, суштински унапреде производне технологије у српским фабрикама. Данас је немогуће бити глобално конкурентан уколико на производним линијама нема робота!“, истакао је министар Поповић.

Овај врло значајан састанак је одржан под окриљем водећег светског сајма за област паметне аутоматизације и роботике – Аутоматика 2022. На овом сајму представљена су најсавременија решења индустријске и услужне роботике‚ интелигентних производних система и сродних индустријских технологија.  Аутоматика 2022 окупила је под истим кровом највећа имена светске роботике, попут компанија ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, као и неке од водећих европских универзитета и института, попут немачког Фраунхофер института, Техничког универзитета из Беча, или водећег намачког института специјализованог за роботику и мехатронику, чувеног DLR. Министар Поповић је обишао изложбени простор и у директном разговору са изабраним компанијама иницирао даље активности на њиховом активнијем ангажовању и партнерству у роботизацији српских фабрика.

Опције за дељење поста