POPOVIĆ U MINHENU NA VODEĆEM MEĐUNARODNOM SAJMU PAMETNE AUTOMATIZACIJE I ROBOTIKE „AUTOMATIKA 2022“

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije dr Nenad Popović sastao se sa Miltonom Gerijem i Marinom Bil, predsednikom i potpredsednikom Međunarodne federacije za robotiku (IFR – International Federation of Robotics). IFR je vodeća međunarodna organizacija iz oblasti robotike čija je misija da promoviše istraživanje, razvoj, upotrebu i međunarodnu saradnju u oblasti robotike, na globalnom nivou. Srbija želi da postane deo ove zajednice i da kroz partnerstvo i saradnju sa najboljima robotiku Srbije uvede u novi razvojni ciklus.

“Želimo da inovacioni ekosistem Srbije usmerimo ka robotici i robotskim tehnologijama i da u te svrhe ciljano alociramo značajne resurse, u obimu koji će ubrzano produkovati vidljive i merljive rezultate, i najvažnije, da inovacije u oblasti robotike dovedemo u režim tesne interakcije sa industrijom. Ključna komponenta u tom procesu je inovacija znanja i izgradnja kompetencija”, izjavio je Popović.

Ministar Popović ukazao je da je Srbija odlučna da uloži mnogo u razvoj robotike kako bi postala regionalni lider u toj oblasti.

 „Uspostavljanje tesnih veza između globalnih lidera u industrijskoj automatizaciji i malih i srednjih preduzeća u Srbiji jedan je od prioritetnih ciljeva daljeg razvoja srpske privrede. Ovi vidovi kooperacije omogućiće srpskim inženjerima da ovladaju najsavremenijim tehnološkim dostignućima i da kroz proces transfera znanja i tehnologije, suštinski unaprede proizvodne tehnologije u srpskim fabrikama. Danas je nemoguće biti globalno konkurentan ukoliko na proizvodnim linijama nema robota!“, istakao je ministar Popović.

Ovaj vrlo značajan sastanak je održan pod okriljem vodećeg svetskog sajma za oblast pametne automatizacije i robotike – Automatika 2022. Na ovom sajmu predstavljena su najsavremenija rešenja industrijske i uslužne robotike‚ inteligentnih proizvodnih sistema i srodnih industrijskih tehnologija.  Automatika 2022 okupila je pod istim krovom najveća imena svetske robotike, poput kompanija ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, kao i neke od vodećih evropskih univerziteta i instituta, poput nemačkog Fraunhofer instituta, Tehničkog univerziteta iz Beča, ili vodećeg namačkog instituta specijalizovanog za robotiku i mehatroniku, čuvenog DLR. Ministar Popović je obišao izložbeni prostor i u direktnom razgovoru sa izabranim kompanijama inicirao dalje aktivnosti na njihovom aktivnijem angažovanju i partnerstvu u robotizaciji srpskih fabrika.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *