POPOVIĆ: RUSKA VAKCINA „SPUTNJIK VE“ SA INSTITUTA TORLAK OD DANAS U UPOTREBI

BEOGRAD, 22. oktobra – Vakcine Sputnjik Ve proizvedene na Instututu “Torlak” u Beogradu, danas su dobile dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva, potvrdio je za Tanjug ministar u Vladi Republike Srbije Nenad Popović.

“To znači da će vakcine Sputnjik Ve ”mejd in Srbija” od danas početi da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Srbije”, rekao je Popović, koji je i predsednik Meduvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

On je istakao da je do sada na Institutu Torlaku proizvedeno blizu 1,5 miliona doza vakcina Sputnjik Ve, a da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

“Kada nadležni organi procene da u Srbiji imamo dovoljno ruske vakcine za sopstvene potrebe, državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, doneće odluku o izvozu vakcine Sputnjik Ve van granica naše zemlje. Srbija je danas dovoljno snažna da pomaže drugim zemljama u okruženju i Evropi”, rekao je Popović.

On je podsetio da je proizvodnja vakcine Sputnjik Ve na Institutu Torlak započela u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, zajednički označili početak proizvodnje u Srbiji.

Srbija je, dodaje, prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve.

“Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Popović.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić danas će prva primiti vakcinu Sputnik V proizvedenu u Srbiji.

Izvor: Tanjug


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *