Popović povodom obeležavanja 25 godina Dejtonskog sporazuma: Dok je Srba, biće i Republike Srpske

Dejtonskim sporazumom, čiju dvadesetpetogodišnjicu danas obeležavamo, potvrđena je dugogodišnja hrabra i istrajna borba našeg naroda preko Drine za svoju slobodu.

Posle užasnih stradanja i velikih žrtava kroz vekove, a posebno tokom Drugog svetskog rata, ostvarene su nade mnogih generacija u velikoj pobedi  stvaranja Republike Srpske.

Od pokliča hrabrih junaka sa Romanije, Majevice, Ozrena i Manjače i hrabrog srca Spomenka Gostića, do popaljenih bratunačkih sela i srpskih mučenika Podrinja, Mrkonjić Grada, Šipova i drugih nebrojenih stradalnih mesta kovana je slobodna srpska teritorija, kao večni garant slobode, budućnosti i napretka prekodrinskih Srba.

Najpreči naš zadatak danas je da sačuvamo ovo nasleđe velike i požrtvovane borbe našega naroda i da nikada ne dozvolimo da bilo ko naruši Dejtonske principe na kojima je utvrđeno postojanje, nadležnosti i ustavni položaj Republike Srpske.

Srbija, kao matica čitavog srpskog naroda i naše državno rukovodstvo u potpunosti je posvećeno ovoj obavezi i ovom zavetu.

I predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije snaženjem kulture sećanja na naše zajedničke pobede i stradanja, jačanjem ekonomskih i kulturnih veza i podrškom razvoju Republike Srpske, dosledno i neodustajno sprovode sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske jačajući njene institucije i gradeći njenu snagu u vremenima izazova i pritisaka.

Naše zajedništvo i nacionalno jedinstvo najveća su naša snaga i čvrsto pouzdanje da niko nikada neće moći da ukine Republiku Srpsku.

Dok je Srba, biće i Republike Srpske.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *