POPOVIĆ: „NAJUSPEŠNIJA GODINA ZA SRPSKI STARTAP EKOSISTEM — U 2021. PREKO 135 MILIONA DOLARA INVESTICIJA ZA LOKALNE STARTAPE“

Američka organizacija „Startap Džinom“ objavila je novo izdanje svog redovnog godišnjeg izveštaja u kojem je istakla izvanredne rezultate srpskog startap ekosistema. Srbija je svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija po glavi stanovnika što potvrđuju i rezultati Izveštaja.

„Lokalni startapi prvukli su 2021. godine preko 135 miliona dolara investicija, što je povećanje za 600% u odnosu na prethodnu godinu, kao i više od 1,7 milijardi dolara prihoda od izvoza tehnološkog sektora“, istakao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović.

“Postojanje pozitivnog trenda u razvoju inovacionog ekosistema naše zemlje rezultat je izvanrednog rada naših inženjera, inovatora, tehničkih fakulteta, privatnih inicijativa kao što je „Digitalna Srbija“, zakonskih i strateških akata donetih od strane države u prethodnih pet godina, kao i drugih sistemskih mera Vlade Republike Srbije i njenih institucija i organizacija. Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj godinama podržava razvoj inovacionog ekosistema Srbije, podstiče razvoj mehanizama podrške startapovima i ulaže u izgradnju inovacione infrastrukture. Do sada je otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap i smart siti centara i nastavićemo da razvijamo ekosistem i da podstičemo i ostale organizacije u državi da više ulažu u srpske startapove, a kako bi dodatno ojačali srpske tehnološke talenate.”, naglasio je Popović.

U skladu sa Izveštajem, jedan od najznačajnijih pomaka jeste usvajanje Strategije razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025. godine, koja ima za cilj ubrzanje razvoja startap ekosistema i podsticanje inovacija. To konretno podrazumeva unapređenje infrastrukture i programa podrške, afirmaciju preduzetničkog obrazovanja na svim nivoima, kao i opšti cilj a to je — 1.200 aktivnih startapa u Srbiji.

Gejming i blokčejn sektor su ocenjeni kao najsnažniji u ekosistemu Srbije. Naime, gejming industrija zapošljava više od 2.200 ljudi, a 2021. godine ostvarila je približno 200 miliona evra prihoda. U tom smislu, posebno je značajno što je Nordeus postao deo Tejk Tu-a. Sa druge strane, Srbija je postala top destinacija za razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejnu. Tako je jedna od najprimećenijih investicija bila upravo ona koju je dobila blokčejn razvojna platforma Tenderli, u iznosu od 58,6 miliona dolara.

Kao jednu od glavnih prednosti Izveštaj prepoznaje visok nivo aktivnosti i razvoj programa i organizacija koje pružaju podršku domaćim startap timovima, kao što je Grupa poslovnih anđela koju je osnovala Inicijativa „Digitalna Srbija”.

„Nezavisni izvori koji nas pozicioniraju na globalnom koordinatnom sistemu su bitni za praćenje i planiranje razvoja. Drago mi je što je i u ovim izveštajima vidljivo da je prošla godina bila izuzetna za lokalni ekosistem. Ostvaren je veliki broj investicija, osetno je veće prisustvo internacionalnih fondova preduzetničkog kapitala i sama lokalna povezanost je bolja, čemu su doprinele brojne institucije i organizacije podrške. Verujem da je sve navedeno osnov za još bolje godine ispred nas“, izjavio je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *