Popović: Ispuniti Vidovdanski zavet, sačuvati svaki metar teritorije

Na Vidovdan pre više od šest vekova srpski narod, u najvećem iskušenju svoje dotadašnje istorije, doneo je zavetnu odluku da želi da živi slobodan i nezavisan u svoj državi, sa svojom tradicijom, običajima i uređenjem.

Takva odluka podrazumevala je jasnu svest da srpska sloboda ima svoju cenu i najvišu vrednost ne samo za Lazarevu generaciju, već za svaku generaciju našeg naroda.

Srbi ne mogu da zamisle svoje postojanje bez nezavisne države i svoje Srpske pravoslavne crkve, bez prava da sami biraju svoje vlasti, uređuju državu po meri svojih potreba i odlučuju o nacionalnim interesima i nacionalnoj sudbini.

Ne postoji generacija u našem narodu koja nije duboko razumela i osetila smisao Lazareve odluke, bez obzira na sve pokušaje internacionalističkih i narodnom duhu stranih učenja, kao i pojedinaca koji su pokušali da ove vidovdanske duhovne temelje našeg naroda ismeju, iskrive ili istisnu iz narodne svesti, proglašavajući ih zabludama i praznim mitovima koji u moderno doba nemaju vrednost.

Da nije bilo vidovdanske svetlosti slobode ne bi bilo ni Karađorđa ni Miloša, ni nezavisnosti na Berlinskom Kongresu, ni Kajmakčalana, ni Cera, Kolubare i Soluna, ni Košara i novojunaka sa Kosova.

Svetlost Vidovdanskog zaveta danas nam daje snagu da čuvamo u ovim teškim okolnostima i pritiscima kojima smo izloženi našu državnu nezavisnost i slobodu, mudro i strpljivo jačajući otadžbinu i čuvajući svaki metar naše teritorije, a posebno Kosovo.

Obnovljena i jaka Srbija u njenim ustavnim granicama, ukorenjena u svom nasleđu i veri i povezana sa svetom svojim znanjem, napretkom i razvojem, misija je ove generacije Srba.

Kada bismo se odrekli Vidovdanskog puta slobode i izbora naših predaka, koji su svojim odlukama i delima udarili temelje naše nacije, mi ne bismo više bili Srbi.

Ko to na Vidovdan ne vidi, taj ništa ne vidi.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *