POPOVIĆ I KOSAČOV: NEPRIHVATLJIVO POVLAČENJE KFOR, RUSIJA NASTAVLJA DA PRUŽA PODRŠKU SRBIJI PO PITANJU KOSOVA

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa potpredsednikom Saveta Federacije Rusije Konstantinom Kosačovim i tom prilikom potvrđeno je da će Rusija nastaviti da pruža najsnažniju podršku Srbiji po pitanju Kosova.

Ministar je upozorio na najave povlačenja snaga KFOR sa Kosova i Metohije, istakavši da se radi o opasnoj nameri čiji je jedini cilj da se legitimizuje takozvana kosovska nezavisnost, čije proglašenje i naknadna priznanja su nastali kao rezultat grubog kršenja Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

„Snage KFOR su garant bezbednosti Srba na Kosovu. Oni koji žele njihovo povlačenje, izlažu Srbe opasnosti od novih napada kakve smo već imali u prošlosti”, rekao je Popović.  

On je upozorio da planovi o ukidanju vojnog međunarodnog prisustva na Kosovu uključuju i ideju da se legalizuje takozvana vojska Kosova, koja je sastavljena od terorista koji su ubijali Srbe.

”Bez prisustva snaga KFOR, ova takozvana vojska Kosova mogla bi slobodno da uđe na sever Kosova, gde su Srbi apsolutna većina, da ih teroriše i izbije na administrativnu liniju centralne Srbije”, naveo je Popović.

On je ukazao da opravdanost takvih strepnji potvrđuje i činjenica da ta lažna vojska pravi svoju bazu iznad južne Kosovske Mitrovice, iz koje ima potpuni pregled severa Kosova i odakle može lako da ugrozi ovaj deo južne srpske pokrajine.

Kosačov je ocenio da su za Rusiju neprihvatljivi i opasni svaki pokušaji da se ukine vojno prisustvo Ujedinjenih Nacija na Kosovu i Metohiji.  

On je istakao da Rusija ostaje dosledna poštovanju mađunarodnog prava i da će nastaviti da podržava Srbiju kada je u pitanju njena borba da zaštiti teritorijalni integritet na svojoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Kosačov je ponovio stav Rusije da svako rešenje kosovskog pitanja treba tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije.

Na sastanku sa grupom deputata Saveta Federacije Rusije, među kojima su bili i Valerij Rjazanskij, predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, kao i članovi ove poslaničke grupe, Aleksandar Kareljin i Evgenij Savčenko, Popović je istakao da je Srbija posvećena daljem unapređenju političke i ekonomske saradnje dve zemlje, koja je na najvišem nivou zahvaljujući najbližim ličnim odnosima dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.  


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *