POPOVIĆ I KERN POTPISALI PISMO O NAMERAMA ZA OSNIVANJE EVROPSKOG REGIONALNOG INOVACIONOG HABA U SRBIJI

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović i direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) Martin Kern, potpisali Pismo o namerama za osnivanje Evropskog regionalnog inovacionog haba (EIT Community RIS Hub) u Srbiji.   

Direktor EIT-a, gospodin Martin Kern rekao je: „Kao najveći evropski inovacioni ekosistem, radujemo se jačanju saradnje sa Republikom Srbijom u podršci  startapovima, preduzetnicima i studentima da brže implementiraju svoje inovacije”

On je dodao: „EIT zajednica je već prisutna u srpskom inovacionom ekosistemu, i do kraja 2020. godine usmerila je preko 1,2 miliona evra podrške lokalnim biznisima i inovacionim projektima u proteklim godinama, što je rezultiralo sa preko 9 miliona evra povećanja u investicijama. Radujemo se osnivanju novog „EIT Community RIS Hub-a“ kroz koji će se ova podrška povećati, i omogućiti srpskim inovatorima bolji pristup evropskim fondovima i mogućnostima za saradnju.“

„Potpisivanjem Pisma o namerama, intenziviramo veoma uspešnu saradnju Srbije sa Evropskom Unijom u oblasti inovacija i visokih tehnologija“, izjavio je ministar u Vladi Republike Srbije dr Nenad Popović.

„Pismo o namerama odobrili su Evropska komisija i Vlada Republike Srbije, što ukazuje na spremnost obe strane za uključivanje Srbije u koncept Regionalne inovacione šeme EIT-a. Evropski regionalni inovacioni hab, biće krovna institucija za angažovanje velikog broja srpskih učesnika u aktivnostima EIT zajednice u Evropi“, istakao je Popović.

Ova organizacija će promovisati aktivnosti Evropske Unije i mogućnosti saradnje u oblasti inovacija, preduzetništva i tehnologija, i omogućiti članovima inovacionog ekosistema Srbije pristup širokoj EIT zajednici.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *