POPOVIĆ I BORISOV U SANKT PETERBURGU NA 25. PETERBURŠKOM MEĐUNARODNOM EKONOMSKOM FORUMU „SPIEF2022“

Ministar u Vladi Srbije i predsednik srpsko dela Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i  zamenik predsednika Vlade RF i predsednik ruskog dela Međuvladinog komiteta Jurij Borisov održali su bilateralni sastanak na  marginama 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma „SPIEF2022“.  

Na sastanku je poručeno da su Vlade Srbije i Rusije spremne da ulože maksimalne napore da se omogući nesmetano odvijanje trgovinske razmene između dve zemlje u uslovima trenutne političke krize u Evropi.

Tokom razgovora Popovića i Borisova akcenat je stavljen na privrednu saradnju između dve zemlje i konkretne probleme sa kojima se suočavaju privrednici.

Dvojica sagovornika ocenila su da je neophodno da se u svakodnevnoj komunikaciji u okviru Međuvladinog komiteta pronalaze rešenja za poteškoće privrednika, a posebno izvoznike voća, povrća i prehrambenih proizvoda koji se susreću sa brojnim problemima u transportu roba.

Popović i Borisov izrazili su zadovoljstvo zbog visokog stepena razvijenosti bilateralnih odnosa Srbije i Rusije.

Spoljnotrgovinska razmena između Rusije i Srbije prošle godine je iznosila oko 2,8 milijardi dolara, što je rast 13,1% u odnosu na 2020. godinu, rekao je Popović.

Izvoz Srbije u Rusiju je iznosio blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara. Ovakav razvoj trgovinskih odnosa rezultirao je time da Rusija postane 4. spoljnotrgovinski partner Srbije, naglasio je Popović.

Popović je podsetio da su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin postigli dogovor o potpisivanju ugovora o snabdevanju gasom po izuzeno povoljnim uslovima, pružajući na taj način snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije.  

Ministar Popović se zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci koju ova zemlja pruža Srbiji po pitanju Kosova.

“Srbija ostaje na evropskom putu, ali smo izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji i članstva Srbije u NATO paktu koji nas je bombardovao”, rekao je Popović i dodao da će Srbija, uz podršku Rusije, nastaviti da štiti svoje interese po pitanju Kosova, kao i dejtonska ovlašćenja Republike Srpske.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *