Popović i Bocan-Harčenko: Razvoj još čvršće ekonomske saradnje u budućnosti

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su danas u Beogradu i tom prilikom potvrdili spremnost dve zemlje da razvijaju još čvršću ekonomsku saradnju u budućnosti.

Popović je istakao da će kriza izazvana korona virusom uticati na promenu stanja u ekonomiji u celom svetu, što prema njegovim rečima, još više upućuje Srbiju i Rusiju na razvoj najbliže moguće ekonomske saradnje.

“Srbija je jedina zemlja na svetu koja može da izvozi u Rusiju i zemlje Evroazije bez carina. To je tržište od preko 200 miliona ljudi. Zalagaću se da više promovišemo tu mogućnost našim privrednicima u budućnosti. Mnoge evropske zemlje, kao što su Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, uprkos sankcijama EU prema Rusiji, čine sve da budu što prisutnije na ruskom tržištu. Tome treba da teži i Srbija“, rekao je Popović.

On je pozvao ruske kompanije da još više ulažu u Srbiju, koja je, kako navodi ministar, lider u privlačenju investicija u celoj Evropi.

„Verujem da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama, jer Srbija pruža brojne pogodnosti za strane investitore, gradimo autoputeve i regionalnu putnu mrežu, imamo odlične inženjere i tehničke kadrove, kao rezultat programa dualnog obrazovanja. Za ruske kompanije je Srbija posebno interesantna jer ne postoje carine za izvoz robe na tržište Evropske unije“, naveo je Popović.

„To je šansa za Srbiju, ali i za Rusiju“, istakao je ministar.

On je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih političkih odnosa dve zemlje, koje je potvrđeno prisustvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na paradi u Moskvi povodom obeležavanja 75. godišnjice velikog praznika Dana pobede.

„Zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku Putinu, odnosi dve zemlje najbolji su u novijoj istoriji i očekujem da ti odnosi u budućnosti samo jačaju. To je ono što želi narod Srbije“, rekao je Popović.

Ministar je dodao da nikakvi pokušaji i propaganda pojedinaca, ma kojoj političkoj opciji pripadali, a čega smo svedoci ovih dana, neće uspeti da pokvare prijateljstvo Srbije i Rusije, jer je srpski narod prozreo njihove namere.

Ambasador Rusije u Srbiji izrazio je zadovoljstvo odličnim političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje. On je naveo da je Rusija posvećena jačanju saradnje u svim granama privrede.

Ministar Popović zahvalio je ambasadoru Bocan-Harčenku na principijelnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova i stavu da je kompromis za Kosovo moguće postići samo u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *