POPOVIĆ: DANAS SE SEĆAMO GENOCIDA NAD SRBIMA OD MONSTRUMA NDH

Ministar Nenad Popović koji prisustvuje obeležavanju praznika Svetih mučenika jasenovačkih u Jasenovcu poručio je da se danas sećamo genocida koji je sproveden nad Srbima u logoru Jasenovac od, kako je rekao, ruke monstruma nacističke Nezavisne države Hrvatske.

Popović je u izjavi za Tanjug podsetio da do današnjeg dana nije utvrđen tačan broj stradalih i kazao da se podaci o tome kriju i falsifikuju.

„Ali, radi se o stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma koji su na najmonstruoznije načine mučeni i ubijani u Jasenovcu. Ta ubistva su bila sprovođena na sistematski način sa ciljem da se zatru tragovi postojanja srpskog naroda na ovom prostoru“, ukazao je Popović.

Izrazio je žaljenje zbog toga što se današnje hrvatsko državno rukovodstvo nikada nije jasno odredilo prema genocidu nad Srbima koji su počinili Hrvati u Drugom svetskom ratu.

„Naprotiv, hrvatski političari veličaju ustaštvo i pokazuju celom svetu da je današnja Hrvatska ideološka naslednica nacističke NDH. Pod takvim okolnostima teško je govoriti o istinskom pomirenju u regionu kojem Srbija teži“, dodao je.

Popović kaže da će Srbija nastaviti da se bori za istinu i za to da svaka žrtva ustaških zločina bude upisana i zapamćena u istoriji jer, kako kaže, narod koji ne zna svoju istoriju, ne može ni da gradi svoju budućnost.

„Zato je važna inicijativa predsednika Vučića da se u Donjoj Gradini izgradi Memorijalni centar za sve srpske žrtve“, poručio je Popović.

Izvor: Tanjug


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *