MINISTRI POPOVIĆ I REŠETNJIKOV ODRŽALI SUSRET KOPREDSEDNIKA MEĐUVLADINOG SRPSKO-RUSKOG KOMITETA

Ministar u Vladi Republike Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović održao je sastanak sa novoimenovanim kopredsednikom ruskog dela Međuvladinog komiteta Maksimom Rešetnjikovim, ministrom za ekonomski razvoj Ruske Federacije.

Ministar Popović čestitao je ministru Rešetnjikovu na novoj funkciji i izneo uverenje da će svojim zalaganjem u okviru Međuvladinog komiteta, jednako uspešno i odgovorno kao njegov prethodnik, doprineti unapređenju srpsko-ruske saradnje.

Ministri su razgovarali o ekonomskim odnosima Srbije i Rusije, koji konstantno jačaju, kao i o pravcima njihovog daljeg razvoja.

Zajednički projekti Srbije i Rusije i intezivna bilateralna saradnja, u velikoj meri doprinose ekonomskom napretku Srbije, istakao je ministar Popović.

Tokom susreta, Popović i Rešetnjikov su izrazili zadovoljstvo porastom obima spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije. 

Trgovinska razmena Srbije i Rusije tokom 2021. godine iznosila 2,8 milijardi dolara, što je rast od 13% u odnosu na 2020. godinu.

Izvoz Srbije u Rusiju je iznosio blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara. Ovakav razvoj trgovinskih odnosa rezultirao je time da Rusija postane 4. spoljnotrgovinski partner Srbije, naveo je Popović.

Trend rasta je nastavljen i tokom ove godine. U periodu od januara do jula 2022. godine, trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 2,4 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od čak 56,94% u odnosu na isti period prošle godine.

Uveren sam da ćemo, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, održati kontiunitet jačanja ekonomske saradnje Srbije i Rusije, rekao je Popović.

Popović se zahvalio Ruskoj Federaciji na podršci koju pruža Srbiji u vezi sa očuvanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova i Metohije, kao i na tome što sa velikom pažnjom prati trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji i ponovio stav Vlade Republike Srbije da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

„Cenimo stav srpskih partnera – vi čuvate samostalni stav u teškoj aktuelnoj situaciji“, zaključio je ministar Rešetnjikov.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *