MINISTAR POPOVIĆ U DUBAIJU: RAZVIJAMO SARADNJU SA EMIRATIMA U OBLASTI INOVACIJA I NAPREDNIH TEHNOLOGIJA

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministarkom za napredne tehnologije Ujedinjenih Arapskih Emirata Sarom Bint Jusuf Al Amiri i sa njom razgovarao o razvoju saradnje dve zemlje u oblasti industrije 4.0.

On je istakao da Srbija ima inženjerski potencijal da razvija inovacije u oblasti pametne proizvodnje, robotike, poljoprivrede, hrane i zdravlja, i da te sektore prepoznaje kao sektore od obostranog interesa za dve zemlje.

„Ujedinjeni Arapski Emirati učinili su ogroman iskorak u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. Želimo da razmenjujemo iskustva i da produbimo saradnju između naših univerziteta i naučno-istraživačkih organizacija na polju inovacija“, rekao je Popović.

Al Amiri je navela da su Ujedinjeni Arapski Emirati spremni da razvijaju saradnju sa Srbijom u oblasti inovacija i novih tehnologija, a posebno kroz obuke kadrova, razmenu naučnog i istraživačkog osoblja, kao i kroz zajedničke razvojne projekte usmerene na jačanje digitalnih kapaciteta dve zemlje. Ona je dodala da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti biotehnologija i farmacije.

Popović i Al Amiri dogovorili su se da dve zemlje potpišu Sporazum o saradnji koji će biti osnova za dalje učvršćivanje odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i naprednih tehnologija. Osim sveobuhvatne saradnje u oblasti napredne proizvodnje i Industrije 4.0, ovaj sporazum definisaće i dalje perspektive razvoja odnosa dve zemlje u tehnologijama budućnosti kao što su blokčejn, sajber-bezbednost, internet stvari, virtuelna i proširena stvarnost i druge.

Ministar Nenad Popović boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Popović će imati susrete sa više ministara iz UAE, a posetiće i „Dubai Er Šou“, sajam avijacije na kojem se predstavljaju gotovo svi vodeći proizvođači vojne i civilne avioindustrije.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *