MINISTAR POPOVIĆ SA MINISTROM ODBRANE EMIRATA O UPOTREBI INOVACIJA I NOVIH TEHNOLOGIJA U SFERI ODBRANE

U nastavku zvanične posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministrom odbrane UAE Muhamedom Ahmedom al Bovardi al Falasijem i sa njim razgovarao o razvoju i primeni inovacija i novih tehnologija u odbrambenoj industriji.

Popović i Al Bovardi razgovarali su o razvoju sistema nacionalne sajber-bezbednosti, upotrebi kosmičkih tehnologija u odbrambene svrhe i primeni veštačke inteligencije u oblasti odbrane. Dvojica sagovornika potvrdili su spremnost za jačanje odnosa između Republike Srbije i UAE u oblasti istraživanja i razvoja inovacija primenjivih u sferi bezbednosti.

Popović je istakao da dve zemlje imaju razvijenu saradnju u oblasti odbrane i izrazio uverenje da će ta saradnja biti dodatno unapređena u budućnosti. On je posebno ukazao na visoke kompetencije srpskih inženjera koji su prepoznati u svetu po razvoju najsofisticiranijih rešenja u namenskoj industriji.

Ranije danas Popović je održao bilateralni sastanak sa Omarom bin Sultanom Al Olamom, ministrom za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju UAE.

Popović i Al Olama razmenili su iskustva u izgradnji inovacionih ekosistema dve zemlje.

Dvojica ministara stavila su akcenat na saradnju u oblasti veštačke inteligencije i virtuelne stvarnosti, a dogovoreno je da između Republike Srbije i UAE bude uspostavljen „Most veštačke inteligencije“ koji bi predstavljao stalni kanal za razmenu kadrova, istraživanja i privlačenje investicija u ovoj oblasti.

Popović je pozvao ministra Al Olamu da poseti Republiku Srbiju.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *