MINISTAR POPOVIĆ I MINISTAR PATRUŠEV NA 25. PETERBURŠKOM MEĐUNARODNOM EKONOMSKOM FORUMU SPIEF2022

Tokom 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma „SPIEF2022“ ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom dr Nenad Popović i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev sastali su se i izrazili veliko zadovoljstvo povodom uspešne saradnje u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije na osnovu bescarinskog sporazuma naše dve prijateljske zemlje.

Ministar Popović i ministar Patrušev složili su se da trenutna ekonomska kriza u Evropi donosi poteškoće u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali kako su naše dve zemlje decenijama uspešno pronalazile rešenja za postojeće probleme, tako i u ovoj situaciji se traže rešenja za nastavak ove odlične saradnje.

Ministar Popović je podsetio da je u 2021. godini vrednost ukupne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je blizu 419 miliona dolara, od čega je izvoz bio 303,5 dolara, a uvoz u vrednosti od 115,5 miliona dolara. U 2021. godini jabuke su bile najznačajniji izvozni proizvod u vrednosti od 94,1 miliona dolara.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-april 2022. godine iznosio je 96,5 miliona dolara, dok je vrednost uvoza bila 37,5 miliona dolara, istakao je Popović.

Ministar Patrušev je ukazao na to da postoji veliki interes ruske strane za povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda i to pre svega: voća, povrća, pilećeg i svinjskog mesa, proizvoda od mesa, sireva, mlečnih proizvoda, koncentrata za sokove i veterinarskih preparata.

Ministar Popović je rekao da je veoma važno uspostaviti vezu i intenzivniju saradnju naših privrednika sa najvećim trgovinskim lancima u Ruskoj Federaciji.

Popović je zaključio da je Srbija jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede. Srpski institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari i ”big data”. Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa, koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rešenja primene u svojoj zemlji.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *