Popović: Srbi ne prihvataju ultimatume, Vučić će zaštiti srpske interese u Vašingtonu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izrazio je uverenje da će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora u Vašingtonu zaštiti srpske nacionalne i državne interese po pitanju Kosova u skladu sa Ustavom Republike Srbije. 

Popović je naglasio da Srbija, kao i svaka suverena država, ima svoj Ustav po kojem je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, a uz to, Srbija, kao punopravni član međunarodne zajednice, poštuje Rezoluciju 1244 SB UN koja potvrđuje teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova.

„Ako je naše državno rukovodstvo spremno za razgovore, to ne znači da je slabo, niti da mu možete gurati na sto gotova rešenja koja ponižavaju Srbiju“, rekao je Popović.

Ministar je istakao da Srbi nikada nisu prihvatali ultimatume i da to nije način za vođenje dijaloga koji treba da doprinese ostvarenju napretka u rešavanju važnih ekonomskih pitanja za Srbe i Albance na Kosovu.

On je naveo da je ekonomska saradnja i rast zaposlenosti najvažniji preduslov za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i da u tom smislu snažno podržava aktivnosti predsednika Vučića tokom razgovora sa predstavnicima privremenih organa iz Prištine u Vašingtonu.

Popović je ukazao da su razgovori u Vašingtonu dobra prilika da Srbija potvrdi svoje vlasništvo nad imovinom na Kosovu. 

Prema rečima ministra, vlasništvo nad imovinom smatra se univerzalnim i neprikosnovenim pravom u svakom uređenom društvu i zato Srbija treba da institira na zaštiti prava svojine na Kosovu gde je naša država u poslednjih šest decenija uložila više od 17 milijardi dolara.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *