POPOVIĆ SA RUSKIM STRUČNJACIMA: IZUZETNA DINAMIKA RADA, SRBIJA PRVA U EVROPI ZAPOČINJE PROIZVODNJU VAKCINE SPUTNJIK V

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se danas sa delegacijom ruskih stručnjaka pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik Ve na Institutu Torlak u Beogradu. Ruska strana ocenila je izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji. 

”Juče su punjene kontrolne serije vakcine Sputnjik V komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2”, rekao je Popović. On je istakao da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

”Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu Gamaleja vršiće se provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dana”, rekao je Popović.

Ministar je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta Torlak. ”Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drgu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak. Torlak ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema”, rekao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji. ”Zahvalni smo predsednicima Vučiću i Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji. Kada god je Srbija prolazila kroz teška vremena, kada su bile krize, ratovi, kada su bili ugroženi životi naših ljudi, uvek smo mogli da se oslonimo na Rusiju”, naglasio je Popović.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije Generijum, jednog od najvećih proizvođača vakcine Sputnjik Ve na teritoriji Ruske Federacije.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *