POPOVIĆ: KRAGUJEVAC DOBIJA REGIONALNI INOVACIONI STARTAP CENTAR

Otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra omogućiće da se Grad Kragujevac razvija i inovaciono i digitalno i da uz epitet grada industrije postane i grad digitalizacije“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svečanoj dodeli Ugovora o izgradnji Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu.

Popović je na svečanosti u Gradskoj kući rekao da je Kragujevac po broju stanovnika najveći industrijski grad na Balkanu.

„Ovaj grad u srcu Šumadije koji ima odlične studente na Fakultetu inženjerskih nauka, pokazuje i najbolje rezultate u dualnom obrazovanju, pa mladi nakon završene škole imaju priliku da odmah počnu da rade“, kaže Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj naveo je da u Kragujevcu postoje odlični inovacioni potencijali i nove startap kompanije koje posluju ne samo na evropskom, već i na svetskom tržištu.

„Vlada Republike Srbije u velikoj meri unapređuje Kragujevac i kroz pozicioniranje novog Data centra koji pripada javnom sektoru. Pored toga i privatne inicijative kao što su Majnd Park i kompanija Simens daju veliki potencijal da startap i inovacione kompanije iz šumadijskog okruga rade za ove poslovne gigante“, naveo je Popović.

Popović je istakao da će Kragujevac kroz Regionalni startap centar, dobiti preduzetničku i inovacionu bazu u kojoj će stanari, pored savremene opreme dobiti i punu mentorsku, marketinšku i pravnu pomoć.

„Svi inovacioni startap centri u Srbiji će biti umreženi u jedan sistem i to će omogućiti  razmenu iskustava i znanja u oblasti novih tehnologija, IT sektoru, digitalizaciji i inovacijama“, naveo je on.

Popović je podsetio da je zahvaljujući našim inženjerima Srbija lider u inovacijama i tehnologijama u ovom delu Evrope.

„Znanje naših inženjera je visoko cenjeno u svetu i velike kompanije poput Gugla upravo žele saradnju sa malim startap kompanijama koje niču u inovacionim centrima, kao što će biti ovaj u Kragujevcu“ zaključio je Popović.

U okviru Programa podrške otvaranju Regionalnih inovacionih startap centara, koji sprovodi Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, prošle nedelje dodeljena su sredstva za otvaranje startap centara u Užicu, Priboju i Arilju.

Ranije ove godine Regionalne inovacione startap centre već su otvoreni u Valjevu, Pirotu, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu i Čačku.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *