Popović i Vilan: Intenzivnija saradnja Srbije i Izraela u oblasti inovacija i digitalizacije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa novim ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom i tom prilikom istakao da je Republika Srbija posvećena još intenzivnijem razvoju saradnje u oblasti inovacija i digitalizacije sa prijateljskim Izraelom u budućnosti.

Popović je napomenuo da je Srbija prošle godine dostigla izvoz IT proizvoda i usluga koji premašuje 1.5 milijardi evra, što Srbiju svrstava u jednu od najbrže rastućih inovacionih ekonomija u regionu Jugoistočne Evrope. On je istakao da su prema ocenama najprestižnije rejting agencije za istraživanje startap ekosistema u svetu, Startap Džinom iz San Franciska, srpski inženjeri svrstani među pet najboljih na svetu. „Ovi podaci ukazuju da je Srbija odlična destinacija za ulaganje izraelskih kompanija“, rekao je Popović i pozvao ambasadora Vilana da ohrabri izraelske investitore da u većem obimu ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i istraživanja i razvoja.

 „Srpski inženjeri i tehnološki preduzetnici posebno su uspešni u razvoju rešenja u oblastima kao što su blokčejn, gejming i veštačka inteligencija i tu vidimo veliku šansu za razmenu znanja i iskustava sa našim izraelskim partnerima“, rekao je Popović.

Ministar Popović i ambasador Vilan složili su se da Srbija i Izrael imaju mnogo sličnosti kada je u pitanju razvoj inovacione infrastrukture. „Danas u Srbiji, osim najmodernijih naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, imamo 15 inovacionih startap centara u manjim gradovima i opštinama gde mladi uče o preduzetništvu i startap veštinama. Slično radi Izrael koji uspostavlja takve centre po celoj državi u želji da približi inovacije i nauku mladima koji ne žive u velikim gradovima“, rekao je Popović.

On je posebno istakao značaj tešnje saradnje Srbije i Izraela u izgradnji mehanizama za finansiranje razvoja inovacija, po ugledu na fondove rizičnog kapitala koji postoje u Izraelu.

Ambasador Vilan istakao je da Izrael vidi Srbiju kao jednog od najvažnijih partnera u regionu Balkana.

Budući da ministar Popović u Vladi Srbije obavlja funkciju kopredsednika Međuvladinog komiteta za saradnju sa Izraelom, ambasador je informisao Popovića da je izraelska strana imenovala kopredsednika Međuvladinog komiteta za saradnju sa Srbijom i da će ubuduće tu funkciju obavljati ministar nauke i tehnologija u Vladi Izraela Jizar Šai.

Vilan je izrazio nadu da će dve Vlade u što skorijem periodu organizovati sednicu Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Izraela jer će to, prema rečima ambasadora, biti dodatni impuls razvoju privrednih i ekonomskih odnosa dve prijateljske države u budućnosti.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *