Ministar Popović: Ne postoji niko i ništa što može da pokvari odnose Srbije i Rusije i dva državna rukovodstva

„Ne postoji niko i ništa što može da pokvari odnose Srbije i Rusije i dva državna rukovodstva. Nikada u svojoj istoriji Srbija nije imala bližeg prijatelja od Rusije i niko, nikada, to prijateljstvo neće moći da sruši“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svečanom potpisivanju Ugovora o donaciji skulpturno-arhitektonske kompozicije „Večna vatra“, u Skupštini grada Beograda.

Popović je podsetio da je srpsko-rusko prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima, te da će spomenik Večne vatre simbolično predstavljati zajedničko stradanje „naša dva naroda u odbrani slobode, ali i naše pravoslavne vere“.

„Rusija je bila uz Srbiju u oba svetska rata, kao i tokom NATO bombardovanja. I danas nam bratska Rusija pruža najveću podršku po pitanju Kosova, štiteći principijelno rezoluciju 1244, međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije“, rekao je Popović, koji je ujedno i predsednik Fondacije Besmrtni puk iz Beograda.

Ministar Popović je na svečanosti podsetio da je Rusija sprečila usvajanje Ahtisarijevog plana, a time i scenario da Ujedinjene Nacije prihvate lažnu državu Kosovo kao nezavisnu državu.

„Zahvaljujući intervenciji predsednika Rusije Vladimira Putina sprečeno je da srpski narod, koji je pretrpeo dva genocida u 20. veku, bude žigosan kao genocidni narod“, istakao je Popović.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da razvija najbolje odnose sa Rusijom u svim segmentima, a jedan od njih je i negovanje kulture sećanja na našu zajedničku prošlost.

„Ta prošlost govori i ko su nam prijatelji, i ko nas podržava u odbrani naših nacionalnih interesa, i ko je uvek razvijao saradnju sa Srbijom bez uslovljavanja, isključivo na osnovama ravnopravnosti i međusobnog poverenja“, zaključio je Popović.

Ugovor o donaciji skulpturno-arhitektonske kompozicije „Večna vatra“ u Skupštini grada Beograda potpisan je u prisustvu ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenada Popovića i NJ.E. ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka. U ime Grada Beograda, Ugovor su potpisali zamenik gradonačelnka Goran Vesić, u ime Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, direktorka Nadežda Kuščenkova, u ime kompanija Infrastructure Development and construction d.o.o i AD „Gazstrojprom“, predstavnik Danil Šapiro, i u ime JP „Srbijagas“, direktor Dušan Bajatović.

Prva u Srbiji ,,Večna vatra“, koja će biti upaljena na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, postaće još jedan simbol sećanja na srpske i ruske vojnike stradale u borbi za oslobođenje grada od nacističke okupacije. Projekat postavljanja ,,Večne vatre“ pokrenut je na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u Beogradu, uz podršku Fondacije Besmrtni puk iz Beograda, a povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ceremonija otkrivanja skulpturno-arhitektonske kompozicije biće održana u oktobru 2020. godine uz podršku Administracije predsednika Republike Srbije, Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Federalne agencije za međunarodnu društvenu saradnju „Rossotrudničestvo“, Ruskog istorijskog društva, Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Autor skulpturno-arhitektonske kompozicije „Večna vatra“ je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *