Ministar Popović: Industrijski park Mihajlo Pupin stvoriće od Beograda evropski Šenžen

„Zajedno sa našim kineskim partnerima formiraćemo u Beogradu najinovativniju i tehnološki najnapredniju ekonomsku zonu u Evropi. Industrijski park Mihajlo Pupin u Borči, napraviće od Beograda novi, evropski Šenžen“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na međunarodnoj onlajn konferenciji na kojoj su kompanijama iz Kine i Evrope predstavljeni potencijali za ulaganje u industrijski park Mihajlo Pupin u Beogradu.  

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj kaže da je primena koncepta industrijskih parkova Kinu dovela na lidersku poziciju u području inovacija i industrijskog rasta.

Popović je naglasio da su implemetacijom ideje Pojas i put kreirani temelji kontinuiranog razvoja veza između Kine i ostatka sveta, a da je Srbija jedan od najvažnijih partnera Kine u okviru projekta Pojas i put u Evropi.

 „Mi imamo mogućnosti da model inovacionog rasta Kine primenimo i kod nas, jer je Srbija zemlja u kojoj se inovacije i nove tehnologije izuzetno vrednuju“, rekao je Popović i dodao da Srbija, iako mala zemlja za kineske pojmove, sa 7.5 miliona stanovnika, ima fantastičan izvoz  IT proizvoda i usluga koji premašuje dve milijarde evra.

Ministar Popović napominje da je Vlada Republike Srbije prepoznala inovacije kao ključni faktor razvoja privrede i ulaganjem u infrastrukturu omogućila transfer znanja u privredu.

„Želimo da industrijski park Mihajlo Pupin u budućnosti bude glavna destinacija za investicije iz Kine i ključna tačka industrijske i tehnološke saradnje naše dve zemlje, odakle ćemo u budućnosti ostvarivati zajednički ekonomski uticaj na celu Evropu“, zaključio je Popović.

Popović je ukazao da prijateljstvo Srbije i Kine osim ekonomske, ima i važnu političku dimenziju.

„Kina principijelno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije po pitanju naše južne pokrajine Kosovo, dok Srbija pruža nedvosmislenu i doslednu podršku politici „jedne Kine“, naveo je ministar Popović.

Ministar se zahvalio Kini na pomoći koju je ova zemlja pružila Srbiji u vremenu pandemije korona virusa. „Prijatelji se poznaju u nevolji, a Kina je time potvrdila čelično prijateljstvo naša dva naroda koje su izgradili predsednik Kine Si Điping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Budite uvereni da će Srbija uvek biti lojalan partner Kini“, rekao je Popović.

Na onlajn konferenciji učestvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, kao i preko 200 predstavnika kompanija iz oblasti automobilske industrije, mašinstva, elektronike, industrije prerade hrane, kao i brojni stručnjaci iz oblasti inovacija, istraživanja i razvoja, veštačke inteligencije, elektronske trgovine i dr.


Ostavite odgovor

Vaša e-pošta neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *