Veliki potencijali za razvoj poljoprivredne saradnje Srbije i Rusije

16. maja 2017.

by / 0 Comments / 156 View / 16. maja 2017.

Srbiji je potreban razvoj saradnje sa Rusijom na institucionalnim osnovama kako bi srpske i ruske kompanije u oblasti poljoprivrede i prateće industrije što bolje iskoristile potencijale sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, zaključeno ja na sastancima koje su predsednik Pokrajinskog odbora Srpske narodne partije za Vojvodinu Velimir Marjanović i predsednik Resornog odbora za poljoprivredu Miloš Novaković vodili sa ruskim izlagačima na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Na sastancima su posebno naglašene mogućnosti za unapređenje poljoprivredne saradnje Srbije i Krima koji je u ovom trenutku jedno od tržišta sa najvećim investicijama i rastom u Evropi, dok je Srbija jedina evropska država koja može da izvozi svoju robu na teritoriju Krima bez carina.

„Uz to, Krim odlikuje laka transportna dostupnost koja otvara put za snabdevanje čitavog juga Rusije proizvodima iz Srbije. Zato je konačno došlo vreme za ozbiljniji nastup srpskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, opreme i mehanizacije na tržištu Rusije“, istakao je Novaković.

Marjanović je podsetio da je Pokrajinski odbor SNP za Vojvodinu nedavno na Krimu potpisao Sporazum sa krimskim regionalnim odeljenjem partije Jedinstvena Rusija koji „predstavlja most buduće saradnje ne samo u interesu Srpske narodne partije i Jedinstvene Rusije već pre svega naroda i privrednika Vojvodine i Krima, Srbije i Rusije“.

On je poručio da o potencijalima za razvoj poljoprivredne saradnje dve zemlje govori i činjenica da je broj izlagača iz Rusije na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu značajno veći nego lani.