Велики потенцијали за развој пољопривредне сарадње Србије и Русије

16. маја 2017.

by / 0 Comments / 179 View / 16. маја 2017.

Србији је потребан развој сарадње са Русијом на институционалним основама како би српске и руске компаније у области пољопривреде и пратеће индустрије што боље искористиле потенцијале споразума о слободној трговини између две земље, закључено ја на састанцима које су председник Покрајинског одбора Српске народне партије за Војводину Велимир Марјановић и председник Ресорног одбора за пољопривреду Милош Новаковић водили са руским излагачима на овогодишњем пољопривредном сајму у Новом Саду.

На састанцима су посебно наглашене могућности за унапређење пољопривредне сарадње Србије и Крима који је у овом тренутку једно од тржишта са највећим инвестицијама и растом у Европи, док је Србија једина европска држава која може да извози своју робу на територију Крима без царина.

„Уз то, Крим одликује лака транспортна доступност која отвара пут за снабдевање читавог југа Русије производима из Србије. Зато је коначно дошло време за озбиљнији наступ српских произвођача пољопривредних производа, опреме и механизације на тржишту Русије“, истакао је Новаковић.

Марјановић је подсетио да је Покрајински одбор СНП за Војводину недавно на Криму потписао Споразум са кримским регионалним одељењем партије Јединствена Русија који „представља мост будуће сарадње не само у интересу Српске народне партије и Јединствене Русије већ пре свега народа и привредника Војводине и Крима, Србије и Русије“.

Он је поручио да о потенцијалима за развој пољопривредне сарадње две земље говори и чињеница да је број излагача из Русије на овогодишњем сајму пољопривреде у Новом Саду значајно већи него лани.