Устанак у Србу: После 75 година усташтво у Хрватској не јењава, већ се поново буди

28. јула 2016.

by / 0 Comments / 54 View / 28. јула 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Данас, 27. јула, обележава се дан устанка српског народа у личком селу Срб, подигнутог 1941. године против усташког режима Независне Државе Хрватске (НДХ). Након априлског слома Војске Kраљевине Југославије у краткотрајном рату против надмоћнијег непријатеља, већ 10. априла под окриљем немачког окупатора проглашена је НДХ.

Одмах након проглашења усташе започињу терор и прогон српског становништва по претходно утврђеном плану – да се трећина Срба има побити, трећина протерати, а трећина покатоличити. У крајевима као што су били Лика, Kордун, Банија, Славонија, Босна, па и већи делови Далмације, у којима је српско становништво било већинско, народ је био узнемирен, али и спреман да се брани. Већина припадника Kраљевске Војске српске националности након пораза у априлском рату вратило се својим кућама не одложивши оружје, већ су га сакрили осећајући да ће им врло брзо затребати. И, затребало је! Да би спасили своја села и своје најмилије у њима, Срби су морали да подигну организовани устанак. Устанак је започео на данашњи дан пре 75 година у селу Срб, које већ и својим именом недвосмислено говори ко је у њему живео. Већина од 150 устаника је имала наоружање и униформу старе војске, и оним чиме су располагали извршили су напад на објекте у којима је била стационирана усташка власт.

Усташе су се пред бројнијим непријатељем повукле, али су сутрадан добиле појачање и покушале да поврате изгубљено, у чему нису успели јер су их устаници спремно дочекали у заседама. Ово је био сигнал да устанак „плане“ у свим крајевима у којима је српско становништво било већинско. Врло брзо устаници су се поделили на четничке и партизанске одреде у зависности од тога да ли је међу њима било више комуниста или монархиста.

После рата, овај датум је одређен као почетак антифашистичког устанка и НОБ-а у Хрватској и сваке године у овој земљи слављен као Дан устанка, занемаривши чињеницу да су устаници били српске националности. Након распада Југославије Хрватска је Дан устанка укинула 1991. године, а 1995. током злочиначке хрватске операције „Олуја“ срушен је и споменик устанку подигнут у Србу. То је био и симболички акт поновног успостављања усташке власти на тој територији. Споменик је обновљен 2010. године, а преостали Срби у Хрватској желели су да наставе обележавање дана свог Устанка против усташа. Ипак, како је у Хрватској на снази повампирење усташтва и нацизма, ова намера Срба наишла је на енергичну реакцију бранитеља усташког наслеђа.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић