Улица за руског неимара Србије: Како је Краснов украсио Београд

7. септембра 2016.

by / 0 Comments / 43 View / 7. септембра 2016.

Блог председника Ненада Поповића

Центар Београда увек ме подсећао на велики салон архитектуре и признајем да сам се, као дечак, често питао ко су били ти уметници који су пројектовали таква монументална здања.

Krasnov portretВидим да и данас слично питање постављају неки нови клинци. Зато сам срећан што ће ове недеље неправда према Николају Краснову бити исправљена и што ће много више људи сазнати ко је човек који је пројектовао Патријаршију СПЦ, зграду Владе Србије, Министарство спољњих послова, Министарство финансија, Архив Србије у Карнегијевој, цркву Ружица на Калемегдану…

Колико сте само пута пролазили поред тих велелепних грађевина, ни не слутећи да је животна прича њиховог творца једнако узбудљива као изглед свих тих двораца који су Београд претворили у балкански град светлости и једну од најупечатљивијих престоница ондашње Европе.

Заиста је Николај Петрович Краснов заувек украсио Београд. Руски императорски архитекта са Крима, бежећи од Бољшевика, пронашао је другу домовину у Србији, 1922. године. Постао је државни архитекта и лични пријатељ краљевске породице, те му је поверена изградња маузолеја династије Карађорђевић на Опленцу, Његошеве капеле на Ловћену, Спомен-костурнице на Зејтинлику.

Понекад помислим како је теже сетити се грађевине коју није пројектовао Краснов, него их све редом побројати. Избегли уметнички племић, постао је руски неимар Србије. Тадашња елита није имала дилему коме да повери изглед Београда који је тек упознавао модернизам. Николај Краснов, са друге стране, није био од оних који су дошли да преноће у Србији. Напротив, сматрао је нашу земљу другом отаџбином и зато јој је поклонио своје највредније благо – свој таленат.

Зато сам изузетно поносан што је Скупштина Града Београда усвојила иницијативу партије чији сам лидер, да једна улица у Београду понесе име Николаја Краснова. Био је то човек који је нашу историју претворио у уметност!

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић