У Чајетини прва обједињена електронска процедура за издавање грађевинских дозвола

5. марта 2015.

by / 0 Comments / 151 View / 5. марта 2015.

У општини Чајетина је успостављена прва обједињена електронска процедура за издавање докумената из области изградње у Србији. Овако је општина Чајетина поставила основу за отварање Једношалтерког система издавања грађевинских дозвола чије се отварање очекује ускоро широм Србије.

Обједињене електронске процедуре су развијене у сарадњи општине Чајетина са Службом за катастар непокретности Чајетина, Телеком Србија АД, ЈКП „Водовод Златибор“ и „Електросрбија“ д.о.о. како би се изашло у сусрет захтевима новоусвојеног Закона о планирању и изградњи. Тежња је да се подстакне ново инвестирање кроз поједностављивање процедура за прибављање докумената из области изградње. Кроз успостављени Једношалтерски систем, општина Чајетина ће у име и за рачун инвеститора, прибављати сва неопходна документа из области градње, смањити контакте инвеститора и грађана са разним институцијама и уштедети њихово време и новац.

Председник општине Чајетина и члан Председништва Српске народне партије, Милан Стаматовић, истиче да „успостављање обједињене процедуре помоћу специјализованих софтвера сврстава Чајетину међу прве које су увеле електронски једношалтерски систем у Србији.“

Ова иницијатива се реализује се у оквиру пројекта „Побољшање пословног окружења у циљу повећања инвестиција у туристичку инфраструктуру“ који је резултат сарадње између општине Чајетина, Центра за добро управљање-ОПТИМУС и Програма развоја приватног сектора у југозападној Србији који реализује Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, а финансира швајцарска Влада.

Према статистичким подацима, на издавање грађевинске дозволе се до сада , у просеку, чекало 259 дана, што сврстава Србију на 186. место од укупно 189 економија на свету према Дуинг бизнис листи Светске банке. За овако драматичну ситуацију у области градње, грађевинари најчешће оптужују спору администрацију, скупе и нетранспарентне процедуре, а неретке су и ситуације корумпираности бирократског апарата.