Тесла треба да почива у миру, у Храму Светог Саве

31. маја 2016.

by / 0 Comments / 70 View / 31. маја 2016.

Блог председника Ненада Поповића

 

Патријарх Иринеј и Српска православна црква су потпуно у праву. Пуним срцем подржавам идеју да земни остаци Николе Тесле коначно почивају у порти Храма Светог Саве.
Један од највећих синова светске науке и један од највећих Срба у историји, није заслужио да његови посмртни остаци чаме у некаквој тамној просторији музеја. Син српског свештеника, сахрањен уз православне обичаје у туђини, коначно треба да пронађе свој мир.
Увек се осећам нелагодно када у музеју који носи његово име, видим урну у облику кугле с његовим пепелом. Није ли бизарно да Никола Тесла толико деценија почива као уљез међу макетама својих проналазака?
Kао народ, дугујемо много човеку који је изменио свет и подарио му своја највећа открића. Никола Тесла је творац начина живота каквог данас познајемо.
Србин, верник, патриота и грађанин света истовремено, Тесла никада није крио своју оданост српству, православној вери и светосављу.
Ако му се нисмо довољно одужили док је био жив, учинимо то сада! Нека Никола Тесла коначно пронађе свој мир. Подржимо нашу цркву и нашег патријарха да Тесла почива у крипти највећег православног храма. Нека Срби, Београђани и посетиоци нашег града из свих крајева света буду у прилици да се поклоне његовим сенима, нека положе цвеће или нека проведу време поред земних остатака једног од највећих научника у историји човечанства.
То је најмање што можемо да учинимо за њега, за нашег Николу Теслу. Поносан сам што је такав човек припадао мом народу и читавом свету.

Ненад Поповић, председник СНП

Преузето са званичне фејсбук странице др Ненад Поповић